Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Перероблена кавова гуща робить бетон міцнішим

Важливо

Вчені з Мельбурнського королівського технологічного університету запропонували використовувати залишки меленої кави для створення суміші для бетону. У своєму дослідженні вони зазначають, що це може зробити матеріал міцнішим на 30%. Додатково до зменшення викидів і створення міцнішого бетону, нова технологія зменшує вплив безперервного видобутку пісоку.

Про це розповідає The Guardian.

Відпрацьована кавова гуща (ВКГ) є найбільшим побічним продуктом кавової промисловості, і вона заповнює звалища по всьому світу. Вчені з Австралії переслідували дві мети: зменшити кількість або взагалі не допустити потрапляння ВКГ на звалища, що шкодить довкіллю та створити міцніший бетон, за допомогою додавання туди ВКГ.

Як зазначають дослідники, каву не можна просто додати до суміші, оскільки вона навпаки тільки погіршить властивості бетону без попередньої обробки. Щоб цього не сталося, вчені розігріли перемелені зерна до 350 градусів за Цельсієм, висмоктуючи кисень.

Отримана таким чином маса кави легко змішується з іншими компонентами матеріалу. Бетон з такої суміші виявився міцнішим за звичайний на 30%. При цьому вчені кажуть, що вони намагалися розігрівати каву і до 500 градусів, проте це погано позначилося на властивостях матеріалу.

Зразки необсмажених кавових зерен, смажених кавових зерен, відпрацьованої меленої кави та кавового біопалива команди. Фотографія: Карелле Мулава-Річардс, Університет RMIT

Наразі вчені випробовують отриманий бетон у різних умовах. У разі успіху їх відкриття може не тільки підштовхнути вторинну переробку, а й частково знизити ефект глобального потепління. За оцінками, щорічно викидається понад 10 млрд кг використаної меленої кави, які згодом виділяють в атмосферу велику кількість метану та вуглекислого газу.

Щорічно під час виробництва бетону використовують 55 млрд тонн природного піску, оскільки поверхня його частинок забезпечує більшу площу поверхні для зв’язування води та цементу. На жаль, цей пісок часто видобувають із русел і берегів річок, що спричиняє порушення в навколишньому середовищі. Отже, заміна піску відпрацьованою кавовою гущею могла б розв’язати одразу дві проблеми, вважають учені.

Наразі інженери планують провести масштабне випробування і спробувати привернути увагу до своєї розробки виробників бетону.

Як розповідало раніше BitukMedia, в Еквадорі почали виготовляти бетон з кокаїном.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі