П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

І суспільству користь, й екологія не страждає: почали виготовляти бетон з кокаїном (ВІДЕО)

Важливо

В Еквадорі залежалось стільки конфіскованого кокаїну, що його почали використовувати у будівництві. Йдеться про метод утилізації наркотиків, який називають інкапсуляцією. Вважається, що він у чотири рази швидший за спалювання і не шкодить екології.

Про це розповідає Reuters.

Успішна боротьба з наркотрафіком в Еквадорі призвела до того, що поліцейські склади переповнені вилученими наркотиками, повідомило МВС країни. Раніше їх спалювали, але тепер визнали, що потужностей печей не вистачає. Влада країни знайшла несподіваний вихід – звернулася по допомогу до заводу з переробки сміття на будівельні матеріали.

Щотижня сотні упаковок вилученого гідрохлориду кокаїну та кокаїнової пасти з усієї країни доправляють на завод на околиці столиці Кіто, де його подрібнюють разом з іншими відходами. А саме розбивають та подрібнюють разом зі склом, протермінованими ліками, нафтовими та іншими відходами у спеціальних промислових машинах. Потім змішують порошок з цементом, піском та водою для виготовлення бетонних плит.

Отриманим бетоном зараз заповнюють котлован глибиною 15 метрів, який згодом утворить підлогу майбутньої складської будівлі. За словами фахівців, застигла маса є “стабільною, твердою і непроникною матрицею”, з якої кокаїн вже не можна буде вилучити, також він не зможе просочитись в грунт. Однак з міркувань безпеки місцезнаходження об’єкта все одно не розголошують.

Цей метод утилізації наркотиків називається інкапсуляцією. Вважається, що він у чотири рази швидше за спалювання.

Еквадор одним із перших у світі застосував інкапсуляцію у промислових масштабах — і досяг успіху: у країні переробили понад 350 тонн кокаїну. Проєкт схвалило Управління ООН з наркотиків та злочинності.

“Ми взяли цей процес інкапсуляції і зробили його масштабним, щоб досягти успіху в знищенні наркотиків. Ми були у розпачі. Ця процедура дешевша, займає менше часу і не впливає на навколишнє середовище”, — розповів Едмундо Мера, заступник міністра з контролю за наркотиками МВС Еквадору.

За його словами, з 2021 року в Еквадорі обсяги наркотиків, що вилучаються, зросли вдвічі і склали понад 210 тонн на рік. Здебільшого це кокаїн. 

Раніше спалювання тонни кокаїну займало 12 годин, новим методом інкапсуляції аналогічну кількість знищують за 3 години або менше. Поліцейські центри для збирання вилучених наркотиків почали звільнятися, але там чекає утилізації ще понад 80 тонн заборонених речовин. Вже підготовлено іншу яму для аналогічного процесу інкапсуляції.

Раніше BitukMedia розповідало про правильний “рецепт приготування” знаменитого римського бетону, який зробив стародавні будівлі надстійкими.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі