П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Один з найдовших слідів динозаврів у світі виявили через дворічну посуху

Важливо

Сильна посуха, що от вже кілька років триває в американському штаті Техас, оголила один з найдовших слідів динозаврів у світі. Довгий час вони були заховані під шаром бруду та води річки Палуксі.

Про це повідомляє IFLScience.

Понад 113 млн років тому доісторичні динозаври бродили територією сучасного техаського району Глен Роуз (США) і встигли залишити скам’янілі сліди. Якби не тривала і виняткова погода, вони б так і залишались надійно приховані під водою річки Палуксі. 

Сліди, вік яких становить близько 110 млн років, було знайдено у державному парку “Долина динозаврів”.

Дослідники припускають, що сліди залишили два види динозаврів: трипалі належать великому Акрокантозавру, а округлі – довгошийому Завропосейдону.

Акрокантозавр був гігантським хижим динозавром, який жив у нижньокрейдову епоху (125—109 млн років тому) на території сучасних США. Ця тварина могла досягати 12 м заввишки. а от Завропосейдон – травоїдний гігант із довгою шиєю, який міг сягати 34 м завдовжки та 18 м заввишки.

Кінець посухи та відновлення дощів у регіоні, ймовірно, знову приховає сліди під водою та брудом. “Це не зовсім звичайно для нас, але через два роки поспіль високих температур і посухи у нас з’явилася можливість виявити нові сліди. Щойно пройде пристойний дощ, більшість із них знову вкриється пеленою води”, — каже Пол Бейкер з організації Friends of Dinosaur Valley State Park.

Тому зараз дослідники старанно працюють з виявленими слідами. Насамперед, вони роблять виливки відбитків, які зрештою будуть використані у поточному картографічному проєкті.

Фото – Facebook/Dinosaur Valley State Park – Friends

Посуха вже не вперше оголює деякі з цих доісторичних слідів, але цьогоріч, за даними WKYC Channel 3, їх можна побачити значно в більшій кількості. Один з них отримав назву “Стежка самотнього рейнджера” (Lone Ranger Track). Вона вважається одним з найдовших слідів динозаврів у світі.

Як розповідало раніше BitukMedia, у китайському місті Лешань, провінція Сичуань, на кам’яній підлозі ресторану знайшли відбитки лап двох динозаврів. Слідам близько 100 млн років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі