Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Істота з великими вухами залишалась невловимою протягом 100 років і попалась

Важливо

У Бразилії науковці вперше зловили кажана Histiotus alienus. Дивний великовухий коричневий кажан був виявлений в Атлантичному лісі Бразилії в 1916 році, а потім, очевидно, зник, і от раптом він знову з’явився на бразильських луках.

Про знахідку пише New Scientist. 

Минуло століття, і зниклий кажан повернувся. Бразильський вид Histiotus alienus не зустрічали відтоді, як він був вперше описаний вченими в 1916 році. Але кажан, знайдений дослідниками у 2018 році, належить до цього загадкового виду,а отже, є лише другим відомим екземпляром.

Група науковців з Фонду Освальдо Круза у Ріо-де-Жанейро та Федерального університету Парани 2018 року намагалися створити список усіх малих ссавців півдня Бразилії.

Одного дня під час експедиції в їхню сіть потрапив коричневий 4-сантиметровий кажан зі світлим черевцем і великими, вітрилоподібними вухами, якого вони визначили лише як представника роду Histiotus. Прагнучи уточнити вид, науковці порівняли останки тварини з музейними зразками кажанів. Говорити про збіг можна було тільки з одним кажаном — H. alienus. Його більш ніж столітні рештки зберігались у Лондонському музеї природничої історії. В принципі до 2018 року музейний експонат був першим та єдиним свідченням існування виду H. alienus. Той зразок знайшли теж на півдні Бразилії, але на відстані 280 кілометрів на схід, що розширює відомий ареал виду.

Завдяки новій знахідці вчені також уточнили, що H. alienus населяє густі тропічні ліси та луки на висоті понад 1 200 м над рівнем моря. Однак сучасну особину спіймали у регіоні, що вважається однією з найбільш уражених людською діяльністю екосистем Бразилії. Отже існує занепокоєння щодо природоохоронного статусу цього рідкісного виду.

Як розповідало раніше BitukMedia, рештки доісторичного кажана віком 52 млн роки знайшли на березі озера в американському штаті Вайомінг. Науковці кажуть, це раніше не відомий вид.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі