Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

6,5 тис. діамантів – королеву Єлизавету ІІ вшанували найдорожчою монетою у світі

Важливо

Британський виробник предметів розкоші East India Company створив золоту монету, аби вшанувати покійну королеву Єлизавету ІІ. Виріб має діаметр баскетбольного м’яча, його оздоблюють 6 426 діамантів. Монета коштує $23 млн і, ймовірно, є найдорожчою у світі.

Про це повідомляє CNN.

Монету випустили, аби шванувати покійну королеву, яка померла 8 вересня минулого року. Сама компанія називає монету “витвором мистецтва”. Така монета не може вважатися офіційним платіжним засобом, хоча має реальний номінал.

На монету пішло 3,6 кг золота. Вона має діаметр 24,4 см. На реверсі центральної зображено число 70 та напис “Платиновий ювілей королеви”. Вона важить близько 1 кг. Довкола неї знаходяться 10 монет вагою 3 грамми, кожна з яких зображує або портрет Єлизавети ІІ, або якусь із її чеснот, як-то правдивість, справедливість і мужність.

Також вигравіювано цитати із коронаційної промови королеви: “Усе своє життя і всім серцем я прагнутиму бути гідною вашої довіри. Я дотримаюся усіх обіцянок, які я тут дала, і виконаю їх”.

На аверсі зображений портет королеви Єлизавети і номінал – 10 тис. фунтів. Також аверс оздоблений візерунком із діамантів у вигляді британського прапора.

У прес-релізі йдеться, що монета носить назву “Корона”. Її почали виробляти ще рік тому, до того, як королева померла. Королева Єлизавета особисто схвалила дизайн монети у свої останні дні.

“Один ювелір за годину може встановити лише чотири діаманти. Тож можете уявити собі, скіль людино-годин пішло на оздоблення”, – каже власник компанії Санджів Мехта.

Він відродив знамениту Ост-Індійську компанію у 2005-му. Вона припинила своє існування у 1874-му після 300-річної гегемонії у тогочасному бізнесі. Королеву Єлизавету ІІ Мехта називає “королевою Землі”.

Нинішній рекорд Гіннесса у категорії “найдорожча монета, яку будь-коли продавали на аукціоні”, належить рідкісному американському “Подвійному орлу” 1933 року, який пустили з молотка за $18,9 млн на Sotheby’s у Нью-Йорку в червні 2021 року.

Як повідомляло BitukMedia, 8-річний хлопчик із німецького Бремена на ім’я Б’ярне знайшов у шкільній пісочниці старовинні срібні монети. Їм 1,8 тис. років і їх викарбували в Римській імперії.

  

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі