Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не бачились чверть століття: рідкісна ходяча риба знов показалась людям

Важливо

На південному сході Австралії помітили рідкісну ходячу рибу. Вона потрапила на очі людям вперше за 25 років. За даними вчених, риба “ходить” по морському дну за допомогою плавців, але й плавати вміє.

Про це повідомляє Державне об’єднання наукових та прикладних досліджень Австралії (CSIRO).

Ходячу рибу востаннє бачили у 1996 році, а вперше – у 1986-му. Знахідку віднесли до виду Pezichthys compressus. Його представники здатні крокувати дном на плавцях, використовуючи їх як руки. В обох випадках це сталося поблизу узбережжя австралійського штату Вікторія.

Цього разу пощастило вченим, які проводили дослідження в районі віддаленого острова в Бассовій протоці, яка розділяє Австралію та острів Тасманія.

“Ці сором’язливі істоти є прибережними рибами-вудильниками, які у незначній кількості зустрічаються у південно-східній Австралії. Існує 14 видів, з яких сім є ендеміками Тасманії та Бассової протоки”, – заначили в CSIRO.

Зображення – Australian National Fish Collection, CSIRO

Яка потенційна чисельність риб виду Pezichthys compressus та де їх можна зустріти, вчені досі не мають уявлення. На нову особину натрапили під час експедиції на борту рейсу RV Investigator, досліджуючи, як клімат впливає на морські парки та рибальство поблизу південно-східного узбережжя Австралії.

Дослідник CSIRO Карлі Девайн заявила, що риба знаходилася на глибині 292 метрів біля підводного каньйону поблизу острова Фліндерс, на північний схід від материкової частини Тасманії. “Знайти цю рибу неймовірно складно”, – підкреслила вона.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені з Австралії та Японії встановили новий рекорд — їм вдалося знайти та зняти на камеру найбільш глибоководну рибу з усіх коли-небудь знайдених.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі