П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Глибоководний дитсадок: вчені розкрили секрет восьминогів (ВІДЕО)

Важливо

Десятки тисяч восьминогів ховаються під величезною підводною горою на узбережжі Каліфорнії (США). Побачивши вперше цей неймовірний “дитячий садок” у 2018 році, вчені зацікавились не головоногими, а місцем, яке вони вподобали. І тільки через 5 років знайшли розгадку.

Про це розповідає The Guardian.

Йдеться про восьминогів, які отримали прізвисько “перлинні” завдяки безлічі дрібних плям, що відбивають на шкірі, і нагадують розкидане дорогоцінне каміння.

Десятки тисяч з них помітили вперше у 2018 році біля підніжжя гігантської підводної гори, розташованої за дві милі від узбережжя Каліфорнії.

Команді під керівництвом морського вченого Джеймса Баррі з Науково-дослідного інституту акваріумів Монтерей-Бей (MBARI) знадобилася ціла серія занурень та 5 років роботи, щоб знайти розгадку цього місця.

Виявилося, що тамтешня вода, проникаючи через морське дно, збагачується теплом вулканічних джерел. Ця тепла вода має дивовижний вплив на процеси розмноження восьминогів – сприяє швидшому розвитку та вилупленню їхніх яєць.

Унікальні кадри “дитсадка” восьминогів зробив спеціальний підводний робот.

Кожна лілова самка восьминога розміром з грейпфрут відкладає близько 60 яєць і прикріплює їх до голої скелі, а потім охороняє, поки вони не вилупляться. Датчики температури показали, що температура води, в якій “купалися” яйця, варіюється від 5 до 10 градусів за Цельсієм, а менш ніж за метр від них температура опускається до 1,6 градуса.

Переглянувши окремі гнізда, команда дослідників зрозуміла, що замість того, щоб вилупитися через десятиліття або навіть більше (як це сталося б у дуже холодному глибокому морі), дитинчата восьминогів виходять зі своїх затишних гнізд менше ніж через два роки. А це суттєво підвищує їхні шанси на виживання.

Вдалося встановити, що площа цього унікального місця становить понад 3 кв. км (близько 300 га). Це найбільше скупчення подібних істот, коли-небудь знайдене вченими. Крім того, дослідники припустили, що існує ще більше “дитсадків” восьминогів у глибоких морських просторах, але їх поки не виявили.

Як розповідало раніше BitukMedia, унікальну властивість тихоокеанських смугастих восьминогів виявили вчені з Університету Берклі (Каліфорнія, США). Смуги головоногих унікальні, як і наші відбитки пальців.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі