П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені знайшли унікальну властивість восьминогів

Важливо

Унікальну властивість тихоокеанських смугастих восьминогів виявили вчені з Університету Берклі (Каліфорнія, США). Смуги головоногих унікальні, як і наші відбитки пальців. Ця функція може допомогти вченим відстежувати особин у дикій природі чи в лабораторії.

Про це розповідає Science. 

Щотижня вчені робили світлини 25 новонароджених смугастих восьминогів (Octopus chierchiae), яких вирощували в лабораторії. Після цього за допомогою програми Adobe Illustrator дослідники вивчали візерунки на їхньому тілі. 

Унікальні малюнки з’являлися на їхньому тілі вже на п’ятий день після народження. При цьому сам візерунок протягом життя залишався незмінним, навіть якщо шкіра молюсків змінювалася.

Дослідники припустили, що такі візерунки істоти можуть використовувати для того, щоб впізнати один одного. Вони також провели експеримент: добровольцям дали завдання розрізнити восьминогів за малюнком на тілі. 85% респондентів змогли впоратися.

Тепер вчені зможуть спростити вивчення восьминогів та легше відстежувати, як конкретні особини переміщуються протягом тривалого терміну. 

Зеброві восьминоги – це крихітні молюски (дорослі особини сягають у довжину не більше двох-трьох сантиметрів) з мілких прибережних вод тихоокеанського узбережжя Північної та Південної Америки. Зебровими їх називають не дарма — тіла і щупальця цих восьминогів покриті темними і світлими смужками, що чергуються.

Як розповідало раніше BitukMedia, Міжнародна команда вчених записала на відео підводні “бої” восьминогів (Octopus tetricus). Вперше помітили, що вони можуть жбурляти предмети. Більше того, кидки, за спостереженнями вчених, були навмисними і націленими на собі подібних.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі