П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Щоб добре носились: археологи знайшли ще один артефакт з далекого минулого

Важливо

Жіночі сандалі та дерев’яний гребінець, яким приблизно 1600 років, виявили археологи в Туреччині. На дерев’яній підошві сандалі зберігся цікавий напис грецькою мовою.

Про це повідомляє Arkeonews. 

Під час археологічних розкопок на місці, де за часів Візантії знаходилася одна з жвавих гаваней Константинополя, знайшли два артефакти – жіночі сандалі з дерев’яною підошвою і дерев’яний гребінець. На підошві сандалі можна прочитати грецькою: “Використовуйте на здоров’я, пані, носіть для краси та щастя”.

Обидві знахідки добре збереглись. Археологи припускають, що це завдяки товстому шару піску та мулу, що покриває територію старовинного порту. Під цим шаром практично немає кисню, що створює сприятливі умови для збереження органічних та неорганічних артефактів.

Гребінець, знайдений при розкопках гавані Феодосіус. Зображення – History of istanbul

Знахідки віком 1600 років виявили на території порту Феодосіус. Він був заснований на березі Мармурового моря наприкінці IV століття нашої ери, за правління царя Феодосія I.

За часів Візантії Феодосіус вважався однією з важливих гаваней Константинополя. А зараз це – частина одного з районів Стамбула. У 2005 році робітники, які будували тунель під протокою Босфор, натрапили біля берега на рештки затонулих кораблів і портових споруд. Відтоді в цьому районі сучасного Стамбула ведуть активні археологічні розкопки. Їхнім результатом стали вже чимало знахідок – корабельні снасті, канати, механізми, якорі, а також різне начиння: дерев’яні таці, солом’яні кошики, одяг, взуття, прикраси тощо.

Що стосується причин, з яких у гавані зібралося так багато затонулих кораблів різних епох, вчені не мають єдиної думки. Є версія, що судна тонули внаслідок стихійних лих – ураганів та цунамі. Кораблі також могли топити, коли вони відслужили своє. Крім того, існує гіпотеза, що судна масово тонули через характерний для Мармурового моря південно-західний вітер качак.

Як розповідало раніше BitukMedia, у скрині затонулого корабля XVII ст. знайшли весільну сукню, оздоблену срібною вишивкою та срібними дисками. Історики кажуть, що бачать такий одяг вперше.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі