Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Раніше такого не бачили – із затонулого корабля підняли весільну сукню XVII ст.

Важливо

У скрині із затонулого корабля XVII ст. біля острова Тексель у Північному морі знайшли весільну сукню, оздоблену срібною вишивкою та срібними дисками. Історики кажуть, що бачать такий одяг вперше. Також у скринях виявили незвичайні жіночі аксесуари.

Про це розповідає CNN.

Вперше скрині із корабля почали підійматися з-під води у 2010-му. Причина – пісок, який колись поглинув затонуле судно і вантаж, стали розмивати хвилі.

Через чотири роки науковці наважилися витягти скрині із води, і виявили там цілий скарб – залишки дорогої бібліотеки із королівськими гербами, старовинні предмети косметичного набору для жінок, а також дорогий одяг 1600-х. Подібних речей раніше науковці не бачили. Зараз частина знайдених речей знаходиться на експозиції у нідерландському музеї Kaap Skil.

Особливо науковців вразила сукня, яка, на їх думку, була весільною. На шовковій тканині срідники нитками вишиті плетені візерунки, які нагадують серця. Також у тканину були вплетені невеликі срібні диски. Сукня складалася із кількох окремих частин, мала ліф та спідницю. Зараз вона має коричневий колір, але від початку він був білим, кремовим чи лимонним, припускають науковці.

“Завдяки сріблу сукня мала легкий вигляд, але при тому офіційний, й блискотіла на світлі. Певне, це була одна із найбільш незвичайних суконь, які дама із вищих кіл Європи могла носити за своє життя”, – каже реставратор Алек Юінг.

A silver pattern of hearts knotted together is visible on the wedding dress.
Візерунок на весільній сукні. Фото:  Kaap Skil

Друга сукня, знайдена у тій же скрині, має вигляд буденного одягу. Її пошили із шовкового дамаського атласу із квітковим візерунком. Сукня включає ліф, рукави з воланами і пишну плісировану спідницю, яка відкривається спереду. Таким чином вбрання схоже на західноєвропейську моду, популярну у 1620-х. Для завершення образу у сукні мали бути нижні спідниці, рукави, які, ймовірно, були прикрашені шовковими китичками і срібними або золотими гудзиками, комір-стійка з льону або мережива, а також інші прикраси.

У тій же скрині, що і сукні, лежали в’язані шовкові панчохи, турецький кафтан, який складався із жакету і короткої спідниці, червоний ліф і набір жіночих туалетних предметів. Усі речі мають різний розмір, тож науковці припускають, що скриня належала якійсь заможній родині. Червоний фарбник – кармін – на той час був одним із найдорожчих у Європі.

“Одяг – це дуже особисте. Ви часто можете підійти до людини ХVII ст.”, – розповідає про своє враження від дослідження суконь Еммі де Гроот, експертка з відновлення текстилю.

Сукню зі срібними дисками називають однією із найбільш унікальних історичних знахідок. Зараз обидві сукні відмили від солоної води та виставили у вітрині, заповненій стиснутим азотом.

Витончений набір туалетного приладдя включає обтягнуту шовком щітку, залишки голешника, гребінець і настільне дзеркало з двома стулками, оббите шовковим оксамитом. В інших скринях було 32 книжкові палітурки з позолоченої шкіри, в тому числі одна з гербом шотландсько-англійської королівської родини Стюартів.

Як повідомляло BitukMedia, шведські морські археологи знайшли рештки галеону Applet. Він схожий на шведський королівський флагман Vasa, добре відомий історикам.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі