Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Швеції знайшли затонулий галеон – йому 393 роки

Важливо

Шведські морські археологи знайшли рештки галеону Applet. Він схожий на шведський королівський флагман Vasa, добре відомий історикам.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на Шведський музей затонулих кораблів.

Applet спустили на воду 1629-го. До сьогодні під водою зберігся корпус до нижньої орудійної палуби. Корабель будував той же корабельник, що і флагман Vasa. За зовнішніми ознаками два кораблі дуже схожі, і археологи кажуть, що Аpplet може бути “сестрою” знаменитого Vasa. Судно знайшли ще у грудні 2021-го, але повідомили про нього лише зараз.

Галеон Vasa – названий на честь правлячої династії Ваза – проектувався як флагман королівського флоту. Його спустили на воду 1626-го. На бідивництво пішло близько тисячі дубів. Площа вітрил становила майже 1300 м. кв.

Фото: Jim Hansson/Vrak/SMTM

Під час урочистого спуску на воду військові взяли на борт дітей та жінок. Vasa вийшов вперше у море, але при подихові вітру перехилився палубою донизу. Загинуло до 400 осіб. Комісія дослідила недоліки конструкції корабля і звинуватила у них “ворожих агентів”. Галеон підняли на поверхню 1956-го.

На відміну від флагмана, сконструйовані за його прообразом галеони Applet, Kronan і Scepter (“Держава” – кругла королівська клейнода, “Корона” і “Скіпетер”) навіть ходили у військові походи і брали участь у боях. Вважається, що їх затопили після списання і перетворили на морські перешкоди для ворожих судів.

Як повідомляло BitukMedia, дайвери із команди OceanGate Expeditions зняли затонулий британський лайнер “Титанік” на океанічному дні. Катастрофа з кораблем сталася у квітні 1912 року.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі