П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Бій восьминогів-забіяк потрапив на камеру (ВІДЕО)

Важливо

Міжнародна команда вчених під проводом Сіднейського університету (Австралія) записала на відео підводні “бої” восьминогів (Octopus tetricus). Вперше помітили, що вони можуть жбурляти предмети. Більше того, кидки, за спостереженнями вчених, були навмисними і націленими на собі подібних.

Про це розповідає Eurekalert!

Похмурі або сіднейські восьминоги мешкають в теплих водах біля берегів Австралії та Нової Зеландії. Автори дослідження встановили підводні камери на глибині 17 метрів. До спостережень залучали дайверів, зокрема аматорів.

Загалом дослідникам вдалося зафіксувати 102 випадки метання сміття. Поведінка включала скоординоване використання рук і сифона – органа, за допомогою якого молюсок випускає струмінь повітря, щоб рухатися.

“Головоногі збирали матеріал руками, утримували його, а потім використовували сифон, щоб виштовхнути матеріал під тиском через товщу води. При цьому сифон протягували між кінцівками – це дуже незвичайне положеня, що вказує на навмисність дії”, – йдеться в дослідженні, опублікованому на порталі Plos One.

Струмені з черепашками, мулом або водоростями могли в кілька разів перевищувати довжину тіла головоногого. Вчені зазначили, що найактивнішим був один самець, але 66% кидків припадало все-таки на самок. Проте самок серед восьминогів під спостереженням взагалі було більше, ніж самців, приблизно вдвічі.

Головне питання – навіщо вони це роблять? Це прояв агресії чи ще якоїсь соціальної поведінки? Вдалося з’ясувати, що більше половини кидків відбувалося після короткої взаємодії між восьминогами. Вони включали бійки, спроби спарювання, наближення чи протягування щупальців до іншої особини. Після чого була реакція від попередження до фізичного контакту, зокрема кидка сміттям.

У відповідь на запеклі метання молюски намагалися ухилятися або закриватися. Раніше подібну поведінку спостерігали тільки у небагатьох нелюдських істот, переважно ссавців.

Як повідомляло раніше BitukMedia, уряд Великої Британії заявив, що восьминоги, краби та омари — розумні істоти й здатні відчувати біль. Це може включити їх у сферу дії закону про захист тварин.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі