П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Великій Британії законом захищатимуть почуття восьминогів

Важливо

Уряд Великої Британії заявив, що восьминоги, краби та омари — розумні істоти й здатні відчувати біль. Це може включити їх у сферу дії закону про захист тварин.

Про це повідомило Vice.

“Після аналізу понад 300 наукових досліджень ми дійшли висновку, що головоногих молюсків і десятиногих ракоподібних слід розглядати як розумних, а отже, включити у сферу дії закону про захист тварин”, — заявив доктор Джонатан Бірч, доцент Центру філософії природничих і соціальних наук LSE.

Рішення уряду з’явилося після незалежного дослідження Лондонської школи економіки (LSE), яке визнало восьминогів, крабів та омарів розумними істотами, здатними відчувати біль і страждання.

Зокрема, дослідники рекомендують відмовитися від порізів, видалення кігтів та очних кінчиків, продажу живих десятиногих ракоподібних нефахівцям, а також екстремальних методів забою, наприклад відварювання без оглушення.

Раніше десятиногих ракоподібних, зокрема крабів, омарів, раків і креветок, а також головоногих молюсків, восьминогів і каракатиць не визнавали такими, що потребують захисту згідно з законом про захист тварин. Однак тепер уряд планує розширити його сферу дії.

«Науці тепер ясно, що десятиногі та головоногі молюски можуть відчувати біль, і тому цілком правильно, що вони підпадають під дію цього життєво важливого закону», — сказав міністр захисту тварин Великої Британії Зак Голдсміт.

У червні Консервативний фонд добробуту тварин Великої Британії вже пропонував включити ракоподібних та головоногих до сфери дії закону про захист тварин.

За даними фонду, щороку Велика Британія виловлює приблизно 73 600 тонн ракоподібних та 12 100 тонн головоногих молюсків. Якщо омарів та восьминогів включать до законопроєкту, це означатиме, що має змінитися політика щодо вилову цих тварин

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі