Четвер, 18 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

От-от і нас 8 мільярдів – населення Землі стрімко зростає

Важливо

З моменту появи перших людей в Африці понад 2 млн років тому населення світу постійно, хоч і з невеликими паузами, зростало. Вже в середині листопада, як очікується, населення планети Земля сягне 8 млрд людей. Хоча у 1900 року їх було тільки 1 млрд 650 млн.

У зв’язку з цим Science Alert розглядає основні віхи зростання чисельності населення Землі.

Найстаріші відомі скам’янілості людей датуються 2,8 мільйонами років. Їх знайшли в Східній Африці. Але оцінки кількості людей, які населяли Землю, залишалися вкрай ненадійними аж до 19 століття. Відомостей про них небагато – були мисливцями-збирачами, мали мало дітей порівняно з пізнішим осілим населенням, вели кочовий спосіб життя.

Тогочасне населення планети було мізерним бодай тому, що мисливці-збирачі потребували багато території, щоб прогодувати себе. За оцінками,  близько 10 кв км на людину. Населення земної кулі хоч і збільшувалося з часом, але дуже, дуже повільно.

Впровадження сільського господарства в епоху неоліту (близько 10 000 років до н.е.), призвело до першого відомого великого стрибка чисельності населення. Осілості сприяло сільське господарство, з’явилася можливість зберігати продукти харчування. Наслідком стало різке зростання народжуваності.

Матері змогли годувати немовлят каше – це прискорило процес відлучення від грудей та скоротило проміжок часу між пологами. Збільшилась кількість дітей, яких може виходити одна жінка. Однак розвиток стаціонарних поселень також приніс небезпеку –  одомашнення тварин призвело до зараження людей новими смертельними хворобами.

Показники дитячої смертності були тоді особливо високими. Третина всіх дітей помирала до першого дня народження, а ще третина — до того, як їм виповнилося 18 років. За оцінками вчених, з приблизно 6 мільйонів у 10 000 до н.е. населення планети зросло до 100 мільйонів у 2000 році до н.е., а потім до 250 мільйонів у першому столітті нашої ери.

Позитивна динаміка чисельності населення могла б тривати, але у Середньовіччя свої корективи внесла Чорна смерть. Пандемія чуми, що виникла в Центральній Азії, на території сучасного Киргизстану, дісталась Європи в 1346 завдяки кораблям, що перевозили товари з Чорного моря.

Загалом за вісім років чума знищила до 60 відсотків населення Європи, Близького Сходу та Північної Африки. Внаслідок Чорної смерті чисельність населення в період між 1300 та 1400 роками впала з 429 до 374 млн.

Інші події, такі як чума Юстиніана, яка вразила Середземномор’я протягом двох століть з 541 по 767 рік, та війни раннього Середньовіччя у Західній Європі, також спричинили тимчасові скорочення чисельності людей на Землі.

Починаючи з 19 століття, населення почало стрімко зростати. Багато в чому завдяки розвитку сучасної медицини та індустріалізації сільського господарства. Збільшились світові запаси продовольства. З 1800 року населення світу зросло у вісім разів, за оцінками, з 1 до 8 мільярдів.

1970-ті та 1980-ті роки принесли ще одну невелику революцію у вигляді лікування серцево-судинних захворювань, що допомогло знизити смертність серед людей старше 60 років. У підсумку ми маємо 8 мільярдів людей сьогодні. За оцінками, якщо населення зростатиме тими ж темпами, до 2050 року буде досягнуто рубежу 9,7 млрд людей.

Як повідомляло раніше BitukMedia, науковці, які спостерігають за атомним годинником, визначили найкоротший день за весь час з моменту запуску приладу. День скоротився, оскільки Земля пришвидчується, пояснюють експерти.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі