П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Республіканці, схоже, захоплять Нижню палату Конгресу. Що про це кажуть у США

Важливо

У США триває підрахунок голосів на виборах. Інтригою лишається, хто отримає контроль над парламентом. У верхній палаті – Сенаті – між демократами і республіканцями постійно відбуваються “гойдалки”, і поки не зрозуміло, хто візьме вирішальний 51-й голос. А ось у нижній Палаті представників переможець, здається, очевидним – республіканці.

На місцевому рівні не відбулося “червоного цунамі”, на яке сподівалися консерватори-“слони”, тобто вони не змогли захопити більшість посад в різних установах. Попри це, контроль навіть над однією палатою парламенту може значно змінити курс країни. Адже усі ініціативи президента США та його адміністрації має затверджувати Конгрес. Особливо виникають побоювання щодо підтримки України у її війні із росією.

BitukMedia поспілкувалося із американськими експретами та запитало, чого очікувати від перемоги республіканців. Публікуємо частину коментарів.

Кріс Едельсон,

доцент Американського Університету у Вашингтоні, експерт в питаннях президентських повноважень у сфері національної безпеки

Фото: Politics and Prose/YouTube

На даний момент, головною проблемою, яка розділяє США, є протиріччя між авторитарними політиками і ліберальними, тобто конституційними, демократами. Республіканська партія зараз – це авторитарна антидемократична партія, організована довкола одної людини. Існує культ особистості, який базується на персональній лояльності Дональду Трампу, і це вимагає заперечувати факти об’єктивної реальності.

У Штатах у лівому крилі нема нічого подібного до Дональда Трампа та його прихильників із QAnon (крайня права організація із власною соціальною мережею, прихильники конспірологічних теорій, – ред.), Oath Keepers (крайня права антиурядова озброєна організація, – ред) чи Proud Boys (крайня права організація, відома своїми заворушеннями під час мітингів, – ред.). У США соціалісти не мають суттєвого впливу і підтримки виборців, і не мають вирішальної ролі в демократичній партії. Байден сам не є лефтистом. Демпартія підтримує демократію у США.

Я не кажу, що демократи – бездоганні. Просто екстремальні точки у США сьогодні визначені республіканською партією і правими.

Мені здається, Байден і США допомогли втримати великий об’єднаний фронт міжнародної допомоги Україні на час незаконного російського вторгнення. Це був справжній успіх для Байдена та міжнародної демократичної спільноти.

я боюся подальшого занепаду конституційного ладу у США

Мене турбує, що республіканці можуть спробувати підірвати підтримку США для України якщо вони отримають контроль над Конгресом.

Я сподіваюся, що цього не відбудеться, республіканська партія має принаймні хоча б кілька членів, які здатні розпізнати, яку загрозу несе Росія Україні і світу загалом. Але, нажаль, не всі республіканці такі.

Але я боюся подальшого занепаду конституційного ладу у США. Сподіваємося, звісно, на краще, – що демократія ще поживе. Але зараз є реальна тривала криза оскільки одна з двох основних партій відмовилася від своєї відданості демократії, і тому є небезпека американській демократії.

Крістофер Дівайн,

асоційований професор політології університету Дейтона

Фото:University of Dayton/YouTube

На момент виборів показники рейтингу підтримки президента Джо Байдена доволі погані. Але навряд чи вони безпрецедентні для президента на час перших проміжних виборів його каденції. У Дональда Трампа були приблизно такі ж цифри у 2018-му. Звісно, у того була сильна економіка, але американці реагували на Трампа у більшості негативно – і як на особистість, і як на лідера. Непопулярність Байдена пов’язана в основному зі станом економіки, зокрема – із високим рівнем інфляції.

Щодо війни в Україні. Мені здається, вона мало впливає на те, як американці думають про Джо Байдена і як голосують на цих виборах.  Для решти світу, який зважає на впливовість Штатів у зовнішній політиці, це може видаватися дивним. Але американці зазвичай не спираються на зовнішню політику під час голосування. Виключення – це ситуації, коли США самі вступають у війну. Наприклад, Байден дійсно почав втрачати популярність після виведення військ із Афганістану. Але американці не фокусувалися на цьому довго. Тим паче, що тоді почала ставати проблемою інфляція.

Опитування показують, що американці зазвичай фокусуються на економіці, абортах та стані американської демократії.

Якщо республіканці візьмуть контроль за обома палатами Конгресу, питання допомоги Україні стане більш політизованим

Демократична партія повністю об’єднана щодо допомоги Україні. Тільки невелика група крайніх лівих із партії голосували проти надання допомоги – разом із крайніми правими республіканцями.

Якщо республіканці візьмуть контроль за обома палатами Конгресу, то питання допомоги Україні стане більш політизованим. Кевін Маккарті, який має шанс стати спікером Палати представників, критикував, як він висловлюється, «карт-бланш», який дали Україні.

І якщо республіканці візьмуть контроль з невеликою більшістю, Маккарті буде залежати від ультраправих членів своєї групи, таких як Марджорі Тейлор Грін з Джорджії, яка виступає проти надання допомоги Україні та часто підтримує теорії змови, які узгоджуються з інтересами Росії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі