Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Смакують як справжні: на 3D-принтері надрукували кільця кальмарів (ВІДЕО)

Важливо

Дослідники з університету Сінгапуру змогли надрукувати на 3D-принтері вегетаріанські морепродукти з корисними властивостями справжніх. За їхніми словами, технологія допоможе подолати майбутню продовольчу кризу.

Про це розповідає EurekAlert.

На сьогодні продуктові магазини пропонують чимало рослинних альтернатив яловичині, свинині та птиці. Але, за словами вчених, важко відтворити смак, текстуру та поживну цінність морепродуктів, використовуючи тільки джерела рослинного походження. Тож дослідники розробили новий підхід до імітації морепродуктів і використали його для приготування закуски, натхненням для якої стали смажені кільця кальмарів.

Вони поєднали два типи стійких рослинних білків, а потім використали 3D-принтер, щоб сформувати кільця та надати їм різноманітних текстур. Все для того, щоб імітувати справжні кальмари.

“Все вказує на те, що в майбутньому постачання морепродуктів неминуче буде дуже обмеженим. Тому важливо виготовити альтернативні морепродукти, які б нічим не поступалися оригіналу”, – наголосили автори дослідждення.

Для створення кальмарів дослідники об’єднали два рослинні джерела з високим вмістом білка: мікроводорості та боби мунг. Їх змішали, додали олії та омега-3, термічно обробили й зробили з них кільця. Кажуть, в результаті вдалося створити кільця зі смаком кальмара, які були невідмінні від оригіналу за смаком та якістю, проте з дещо іншою текстурою.

Однак, перш ніж проводити споживчі випробування, команда хоче оптимізувати склад, аби повністю відтворити властивості морепродуктів.

Як розповідало раніше BitukMedia, першу у світі вирощену в лабораторії рибу, надруковану на 3D-принтері, презентували ізраїльські вчені. Вони ж першими її скуштували. І, за їхніми словами, філе вийшло найніжнішим і буквально тануло в роті.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі