Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Хіміки перетворили старий пластик на мило

Важливо

Дослідники з Технологічного інституту Вірджинії продемонстрували, що поліетилен можна перетворити на жирні кислоти, які використовуються для мила, миючих засобів та інших продуктів. Метод можна використовувати для переробки пластикових відходів у цінну сировину для виробництва.

Про це пише The Guardian.

Перетворити старий пластик на мило американським науковцям вдалося завдяки подібності між пластмасою і жирними кислотами, які є одним з основних інгредієнтів мийних засобів.

Проблема полягала в розмірі — молекули пластмаси дуже великі, близько 3 тис. атомів вуглецю завдовжки, тоді як жирні кислоти набагато менші. Тоді вчені вирішили розщепити молекули синтетичного поліетилену, але зупинити процес до того, як вони повністю розкладуться на невеликі газоподібні молекули.

Дослідники створили реактор, схожий на духовку, для безпечного спалювання пластику. Температура в нижній частині була достатньо високою, щоб розірвати полімерні ланцюги, тоді як у верхній частині було достатньо прохолодно, щоб вчасно зупинити розрив.

Зрештою вченим вдалося отримати молекули поліетилену з коротким ланцюгом (воску), а потім створити з отриманого матеріалу мило.

Дослідники відзначають простоту методу: в його основі два компоненти — тепло та пластик. Хоча пізніші етапи процесу вимагають деяких додаткових інгредієнтів для перетворення молекул воску на жирні кислоти та мило, початкове перетворення пластику є простою реакцією. Це сприяє рентабельності методу, а також його порівняно невеликому впливу на довкілля.

Науковці сподіваються, що їхній підхід допоможе зменшити кількість пластикових відходів, тому у майбутньому планують випробувати технологію і на інших видах пластмаси.

Однак цей метод не допоможе позбутися всіх пластикових відходів на Землі. Науковці попередили, що найкращий спосіб уникнути забруднення — мінімізувати використання пластику.

Як розповідало раніше BitukMedia, мікроорганізми, ферменти яких можуть перетравлювати різні види пластику, знайшли вчені зі Швейцарії. Близько двох десятків штамів виявилися ефективними для утилізації поліуретану та поширених полімерних сумішей. Науковці задоволені – процес переробки пластику може стати менш шкідливим і дешевшим.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі