Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайшлись мікроби, що розкладають пластик за низьких температур

Важливо

Мікроорганізми, ферменти яких можуть перетравлювати різні види пластику, знайшли вчені зі Швейцарії. Близько двох десятків штамів виявилися ефективними для утилізації поліуретану та поширених полімерних сумішей. Науковці задоволені – процес переробки пластику може стати менш шкідливим і дешевшим. Йдеться про можливе вирішення величезної проблеми з утилізацією пластикового сміття, що накопичується на звалищах і засмічує Світовий океан.

Про це розповідає The Guardian.

В боротьбі із забрудненням планети пластиком сьогодні активно допомагає біоінженерія. Вчені шукають та культивують мікроорганізми, здатні переробляти полімери. Декілька раніше відкритих бактерій з такими властивостями ферментів вже застосовують у промисловому масштабі. Але метод має суттєвий недолік: мікроби “працюють” тільки за температур вище 30 °C. Це означає, що без постійного нагрівання не обійтись: такий процес залишає вуглецевий слід і взагалі дорогий.

Вирішити проблему могли б мікроорганізми, здатні перетравлювати пластик за нижчих температур. Вчені Швейцарського федерального інституту WSL взялись шукати в Альпійському високогір’ї своєї країни та полярних регіонах. Біолог Джоел Рюті та його колеги спостерігали за фрагментами пластику, які протягом року пролежали або на поверхні землі, або пыд землею на території Гренландії, архіпелагу Шпіцберген та у Швейцарських Альпах. Поспостерігавши рік, вчені зібрали з цього пластику зразки 34 різновидів мікробів – 19 бактерій та 15 грибків.

У лабораторії вчені ідентифікували штами молекулярними методами та культивували кожен ізольовано, у темряві за 15 °C. Підрослим мікроорганізмам запропонували “скуштувати” стерильні зразки різного пластику: від звичайного поліетилену, який не розкладається, до біорозкладних пластмас поліефіру-поліуретану (PUR) та сумішей полібутилен-адипат-терефталату (PBAT) та полімолочної кислоти (PLA).

Тести показали, що жоден зі штамів не перетравлює поліетилен. Навіть за 120 днів! Однак з усіма іншими зразками бактерії та гриби впоралися: 19 штамів переробили диспергований поліуретан при 15 °C, а 14 грибів і три бактерії за тієї ж температури змогли перетравити пластикові суміші PBAT і PLA.

“Кращі результати продемонстрували два нехарактерні види грибів родів Neodevriesia і Lachnellula: вони можуть перетравлювати всі протестовані пластмаси, крім поліетилену”, – каже мікробіолог Джоел Рюті зі Швейцарського федерального інституту досліджень лісів, снігу та ландшафту.

Здібності бактерій та грибів тестували лише за температури 15 °C. Можливо, майбутні експерименти покажуть, що вони можуть “працювати” і за нижчих температур. Більшість цих культур добре ростуть у природі, коли навколо від 4 до 20° C.

Як пояснюють автори дослідження, мікроби можуть розкладати полімери, бо ті своєю структурою нагадують деякі рослинні клітини.

Як розповідало раніше BitukMedia, воскові хробаки можуть врятувати людство від пластикових відходів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі