Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Воскові хробаки врятують людство від пластикових відходів. Як таке можливо?

Важливо

Останні кілька десятків років екологи шукають способи переробки та утилізації пластику. Він забруднює планету катастрофічними темпами. Здається, допомогти людині в цьому можуть воскові хробаки. Ферменти їхньої слини здатні зруйнувати пластиковий пакет лише за кілька годин.

Про це розповідає Reuters.

Восковими хробаками називають личинки воскової молі. Ці паразити пожирають віск у стільниках настільки інтенсивно, що можуть навіть знищити цілий вулик.

Вчені з Іспанії виявили в слині воскових черв’яків ферменти, які здатні розкладати пластикові пакети за кілька годин за кімнатної температури.

Особливу здатність воскових хробаків та їхніх ферментів помітила Федеріка Бертоккіні, біолог та бджоляр з Іспанії, у 2017 році. Ці паразити харчуються бджолиним воском. Прагнучи захистити свої вулики від руйнування, Бертоккіні накрила їх пластиковими пакетами.

Вже за 40 хвилин в пакетах з’явилися перші дірки. Те, що хробакам знадобилося близько 12 годин, щоб здірявити пластик, інтригує і дивує. Відомо, що пластикові пакети виготовляють з поліетилену. На цей матеріал припадає близько 29 відсотків світового споживання пластику. Тоді, у 2017-му, було незрозуміло, як це зробили ці маленькі комахи. Поліетилен дуже важко розкладається. Наступні експерименти показали, що черв’яки насправді перетравлювали пластик, а не просто пережовували його.

А відповідальні за цю суперздібність ферменти – речовини, що виробляються живими організмами і запускають біохімічні реакції. Аби пластик розклався, кисень повинен проникнути в полімер або молекулу пластику на важливому початковому етапі. Його називають окисленням. Дослідники виявили, що ферменти виконали цей етап протягом годин без необхідності попередньої обробки, наприклад, застосування тепла або радіації.

Вчені використовували електронну мікроскопію для аналізу слини воскових черв’яків. Так вдалось виокремити пару ферментів, відповідальних за їхній апетит до пластику. Протягом кількох годин за кімнатної температури ці ферменти працювали разом – роз’їдали поверхню пластику й одночасно його окислювали. Тепер дослідники розглядають цю пару ферментів як нову зброю проти пластику. Вони вказують, що вони мають явні переваги перед іншими ферментами з аналогічними здібностями. Раніше проводились схожі експерименти з борошняними хрущаками.  

Тепер вчені взялись розкривати механізм, що лежать в основі здатності ферментів розкладати пластик. Попереду ще чимало роботи, але дослідники сподіваються, що одного разу технологія допоможе вирішити проблему забруднення пластиком.

Ідея полягає в тому, щоб виробляти ферменти слини хробаків синтетично і ними розщеплювати пластикові відходи. Бертоккіні вказує, що використання мільярдів воскових хробаків для виконання роботи має недоліки, включно з утворенням вуглекислого газу під час метаболізму поліетилену.

За статистикою щохвилини у світі люди користуються приблизно парою мільйонів поліетиленових пакетів.

Як повідомляло раніше BitukMedia, команда вчених із Технологічного університету Чалмерса у Швеції виявила, що мікроби в океанах і ґрунтах у всьому світі еволюціонують, щоб їсти пластик.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі