Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Майже фантастика – вчені презентували куртку-невидимку (відео)

Важливо

“Куртка-невидимка” стала результатом розробки команди дослідників з компанії, що створює одяг майбутнього за допомогою науки та технологій, та Національного інституту графена при Манчестерському університеті. Зараз перша в світі термокамуфляжна куртка з графена здатна зробити людське тіло невидимим в інфрачервоному діапазоні.

Про це розповідає The New York Post. 

За словами авторів, їм знадобиться ще кілька років, щоб остаточно перетворити наукову фантастику на реальність. 

Суперматеріал графен – це надтонка двовимірна модифікація вуглецю завтовшки лише один атом, яка має структуру бджолиних сот. Його активно використовують у розробках, які прийнято називати винаходами майбутнього.

Як пояснюють розробники куртки, графен — матеріал, що легко налаштовується. Застосувавши до нього енергію, можна змінити його зовнішній вигляд в інфрачервоному спектрі. А в перспективі, як очікується, можна буде, й у спектрі, що бачить людське око.

Фото – vollebak

Команда винахідників витратила три роки на створення графенових панелей для куртки та комп’ютерної програми, яка ними керує. Вчені пишуть для неї різні коди, що змінюють колір графена за допомогою зміни температури.

Таким чином, куртка охолоджується і приховує те, що знаходиться під нею, для інфрачервоних камер. Наприклад, у тепловізорі. Проте людина не відчуває холоду та може її спокійно носити.

На передній частині куртки розташовані 42 графенові плями. Ними можна керувати окремо, як пікселями. Кожен патч складається з понад сотні шарів чистого графену. Золота та мідна проводка проходить до кожного графенового патчу, подаючи на них напругу.

“Напруга виштовхує іони між шарами графену за допомогою іонної рідини. І чим більше іонів ви проштовхуєте між шарами графена, тим менше теплового випромінювання, тим холоднішим він виглядає”, – пояснює команда британського бренду Vollebak на своєму веб-сайті.

Кожен патч можна запрограмувати індивідуально, з різним тепловим рівнем. Це дозволяє “зливатись з середовищем”.

Автори поки що змогли замаскувати куртку тільки від інфрачервоного “ока”. У майбутньому вона може стати новим типом камуфляжу, який насамперед знадобиться військовим. Людина зможе просто злитись з лісом, сховатися від тепловізорів та приладів нічного бачення. 

Але вчені впевнені, що за десять років, зменшивши графенові пікселі ще більше, зроблять невидимим усе, що завгодно.

Нагадаємо, першими досліджували властивості графена Андрій Гейм та Костянтин Новосьолов. За це у 2010 році вони отримали Нобелівську премію з фізики.  

Як повідомляло раніше BitukMedia, Олександра Матвійчук, голова українського Центру громадянських свобод, стала лауреаткою премії “За правильний спосіб життя”. Її ще називають альтернативною Нобелівською премією. Український Центр та правозахисницю винагородили “за розбудову стійких демократичних інституцій в Україні та моделювання шляху до міжнародної відповідальності за воєнні злочини”. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі