П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Конкорд” у кубиках: Lego створив модель першого пасажирського надзвукового літака (ВІДЕО)

Важливо

Новий “Конкорд” від Lego за 200 доларів — це фантастична данина поваги надзвуковому пасажирському літаку. Набір складається з 2083 деталей і є точною моделлю літака, кажуть в компанії.

Про це пише The Verge.

Минуло вже два десятка років з моменту останнього польоту одного з найкрасивіших, коли-небудь створених літаків  — надзвукового “Конкорда”. І от незабаром його можна буде придбати у формі Lego “для домашнього користування”.

Lego Icons Concorde вартістю 200 доларів має майже три з половиною фути в довжину, тобто більше одного метра. Його розмах крил – 17 дюймів (43 см). А ще в нової моделі три чудові “трюки”. Він не тільки повторює більшість знакових вигинів справжнього літака, але також має неймовірний, схований всередині, механізм Lego. За допомогою повороту хвостового конуса можна піднімати та опускати шасі літака.

Приховані шестерні проходять майже по всій довжині літака, а спереду можна вручну опустити характерний звисаючий ніс Concorde — що зробили б пілоти для кращої видимості під час зльоту та посадки, перш ніж підняти його знову для оптимізації. 

І останнє, але не менш важливе: хоча літак не підходить для мініфігурок Lego — справжній “Конкорд” вміщує понад 90 місць, — компанія дозволяє підняти частину фюзеляжу свого лего-літака, щоб поглянути на сидіння та туалети в мікромасштабі.

Зібрану модель можна розміщувати на підставці для демонстрації в режимі польоту чи нахиляти – для “зльоту” або “посадки”. 

Набір коштує 200 доларів. Його почнуть продавати 4 вересня для VIP-покупців, а 7 вересня він надійде в загальний продаж. Між іншим, на сьогодні продукцію Lego продають у понад 130 країнах світу.

Назва Lego походить від данських слів leg godt, що перекладається як “грати добре”. Компанії у 2022 році виповни 90 років. За ці роки вона встигла перетворитися з невеликого виробництва у рідній Данії на міжнародну корпорацію. З 1997 до 2004 року компанія зазнавала великих збитків. Принаймні на ці сім років вона припинила публікувати офіційні дані про прибутки, а 2004-го продала кілька тематичних парків у США.

У 2005 році відкрився офіційний онлайн-магазин компанії, і почалося нове зростання. До 2021 року Lego стала найбільшою іграшковою компанією у світі, обігнавши давнього конкурента – Mattel.

Щодо літака, то розробка й випуск “конкордів” проводилися спільно британськими і французькими авіабудівними компаніями. “Конкорди” експлуатувались компаніями British Airways та Air France, кожна з яких мала по 7 літаків. За 27 років регулярних і чартерних рейсів було перевезено понад 3 млн пасажирів. Але через надзвичайно великі витрати комерційна експлуатація “Конкордів” була в цілому збитковою, в результаті літаки зняли з експлуатації у 2003 році.

Як розповідало раніше BitukMedia, біоінженери зібрали з Lego машину для вирощування людської шкіри.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі