П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Біоінженери зібрали з Lego машину для вирощування людської шкіри (ВІДЕО)

Важливо

3D-біопринтер за допомогою кубиків Lego розробили вчені у Кардіффі (Велика Британія). Цей винахід дозволяє створювати імітацію біологічної тканини. Але найголовніше, що він у десятки разів дешевше, ніж сучасні біопринтери. З допомогою новинки фахівці сподіваються вивчити розвиток хвороб шкіри.

Про це повідомляє The Conversation.

Знайти потенційне вирішення проблеми отримання зразків тканин вченим свого часу допомогла поява 3D-біодруку. Це технологія, коли в картридж завантажуються біочернила, що містять живі клітини. Потім їх відправляють до біопринтера, який друкує тривимірні структури, які відтворюють біологічну тканину.

На сьогодні сама технологія 3D-біопринтера — не новинка, проте така машина дуже дороге задоволення: вона може коштувати до сотень тисяч фунтів стерлінгів. Тому інженери та біологи з британського Університету Кардіффа і замислилися над тим, щоб збудувати власний бюджетний 3D-біопринтер. І в них вийшло! З допомогою деталей Lego фахівці розробили апарат вартістю лише 500 фунтів.

Як розповіли творці принтера, для свого винаходу вони використали стандартні кубики Lego, їхній механічний суббренд Lego Mindstorms та лабораторний насос. Вчені зізнаються, що поки проєкт перебуває на початковому етапі, ще потрібно досягти необхідного рівня точності для виробництва делікатного біологічного матеріалу.

Винахід, кажуть британські дослідники, допомагає зімітувати здорову та хвору шкіру. Так, за допомогою принтера вчені сподіваються вивчити розвиток шкірних захворювань та розробити нові методи їх лікування.

Як розповідало раніше BitukMedia, новий робот може друкувати клітини органів просто в тілі людини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі