Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайди різницю: навіщо птахи дронго навчилися ставити унікальні “мітки” на яйцях

Важливо

Африканська зозуля так само, як і її євразійська родичка, підкладає яйця в гнізда інших птахів. Проте нове дослідження встановило, що одну з найчастіших жертв африканської зозулі – вилохвостого дронго – не так легко обдурити. Самки дронго можуть розпізнавати чужі яйця з точністю 93,7%. Хоча і зозулі не промах: їхні яйця зовні ідеально імітують яйця дронго.

Про це розповідає The Guardian.

Вилохвостий дронго (Dicrurus adsimilis) –  дуже поширений в Африці на південь від Сахари вид горобцеподібних птахів родини дронгових. Ці співочі птахи відкладають яйця різного забарвлення і з найрізноманітнішим візерунком на шкаралупі.

От тільки африканська зозуля (Cuculus gularis), мета якої підкинути своє потомство на виховання іншим птахам, досягла неймовірних висот в імітації зовнішнього вигляду яєць дронго. Людина нізащо не відрізнить, де справжнє яйце, а де підробка. Але дронго якось примудряються впізнавати підкидьків. Нібито завдяки таємним знакам, якими вони мітять власні яйця. Таке відкриття зробила команда дослідників з Великої Британії, Південної Африки та Замбії.

Вилохвостий дронго. Фото – Wikipedia

Вчені впродовж чотирьох сезонів розмноження вели польові дослідження на півдні Замбії, в окрузі Чома. Порівнюючи яйця дронго та зозулі, дослідники встановили, що вони практично ідентичні на вигляд.  Вони констатували, що зозулі навчилися детально імітувати навіть найдрібніші особливості розташування цяток на шкаралупі яєць дронго. “Це просто неймовірно, наскільки досконала їхня мімікрія”, – зазначила провідний автор дослідження, зоолог з Кембриджського університету Джесс Лунд. За її словами, вчені часто-густо самі плутали яйця зозулі та дронго, бо зовні вони нічим не відрізнялися.

Добірка кладок вилохвостих дронго, на яких паразитували африканські зозулі. На кожній фотографії крайнє праве яйце — яйце зозулі. Фото – Claire Spottiswoode

Лунд та її колеги провели серію експериментів, аби зрозуміти, чи розрізняють дронго свої яйця та яйця з інших кладок. Вчені навмисне підкладали в гнізда сторонні яйця. А потім щодня перевіряли, що відбувається – сприймають батьки нове яйце як своє чи викидають його з кладки.

Виявилося, що дронго добре справляються з цим завданням. Орієнтуючись на тонкі варіації кольору та крапчастий малюнок на поверхні яйця, самка дронго здатна впізнати яйце-підкидьок. Забарвлення яєць кожної самки дронго унікальне: воно допомагає їй виявляти самозванців з точністю, яка перевершує як здібності людини, так і комп’ютерні моделі. Виходить, попри вражаючу майстерність зозулям все ж не вдається викрити секрети своїх потенційних жертв. Дослідники розрахували, що шанси зозуленят не бути прийнятими прийомними батьками сягають 93,7%.

Розташована по колу колекція яєць вилохвостого дронго, кожне з яких відклала окрема самка. Фото – Jess Lund

Ці здібності розвинулися в дронго у процесі природного відбору, пояснила Лунд. Без власної “мітки” на яйцях і вміння впізнавати підкидьків батьки-дронго ризикували втратити потомство і витрачали сили на вирощування ненажерливого зозуленя.

Пташеня африканської зозулі. Фото – Claire Spottiswoode

Як розповідало раніше BitukMedia, прямочубі пінгвіни завжди знищують перше з двох своїх яєць – розбивають чи викидають з гнізда… Орнітологи розгадали загадку такого суворого поводження пернатих зі своїм потомством.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі