Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Перша в Україні трансплантація серця дитині: 6-річна дівчинка одужує

Важливо

В Інститут серця МОЗ України 6-річній Соломійці пересадили серце. Дівчинка стала першою в країні дитиною, донором для якої теж стала дитина. Медики на 100 відсотків впевнені, що тепер з юною пацієнткою все буде добре.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я.

Трансплантацію в Інститут серця МОЗ України виконали ще кілька днів тому, але розповіли про успішну операцію тільки зараз  – дочекалися стабілізації стану дівчинки Соломійки і мають 100-відсоткову впевненість, що “у неї все буде добре”. Зараз дівчинка проходить реабілітацію в лікарні.

Трансплантацію виконав лікар-кардіохірург, директор Інститут серця МОЗ України Борис Тодуров спільно з командою лікарів Інституту.

Соломійка чекала своє нове серце 1,5 року. Дитина народилася абсолютно здоровою, але перенесена вірусна  хвороба дала ускладнення на серце і, як наслідок, страшний діагноз – кардіоміопатія. 

Фото – Telegram/ Міністерство охорони здоров’я України

Донором для Соломійки став 4-річний хлопчик з Рівного, якому констатували смерть мозку через аневризму. Мати хлопчика – медикиня – знала, що зараз в Україні 30 дітей потребують трансплантації, від якої залежить їхнє життя. Її з чоловіком рішення врятувало життя Соломійці та ще двом дітям.

“Неможливо підібрати слів та стримати сльози, дивлячись на світлину, де мама слухає серце своєї дитини в грудях іншої. Вся країна з вдячністю захоплюється великодушним вчинком цієї жінки”, – розповіли у МОЗ.

Як розповідало раніше BitukMedia, львівські лікарі провели пересадку кісткового мозку трирічній дівчинці з Волині. Першу успішну аутологічну трансплантацію стовбурових клітин кісткового мозку дитині у Львові провели у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі