Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“На літературному фронті і на полі бою”: Оксані Забужко та Олегу Сенцову вручили Ордени Почесного легіону

Важливо

Двоє видатних українців – письменниця Оксана Забужко та режисер й військовослужбовець ЗСУ Олег Сенцов – удостоїлись від Франції орденів Почесного легіону. Нагороди вручив посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

Про це він повідомив у Twitter.

“У цей Національний день 14 липня я мав би велику честь вручити від імені президента Емманюеля Макрона орден Почесного легіону двом видатним українцям – письменниці Оксані Забужко та режисерові Олегу Сенцову, постраждалому внаслідок бойових дій минулих вихідних”, – написав він.

Посол записав відеозвернення, в якому описав Забужко як відому на увесь світ українську письменницю, яка “бореться за захист української мови та культури”. Також він підкреслив, що Сенцов протягом п’яти років був політв’язнем Кремля та був звільнений у 2019 році. Понсен відмітив, що нині режисер “відважно воює на фронті”. Дипломат зазначив, що нещодавно Сенцов отримав контузію у бою, але зможе бути присутнім на врученні відзнаки.

“Їхні імена добре відомі у Франції та Європі, вони обидва нині борються за волю та незалежність України. Пані Забужко – на літературному фронті, а пан Сенцов – на полі бою. Хочу передати їм обом мої найщиріші та найпалкіші вітання”, – сказав Етьєн де Понсен.

Він зазначив, що відомі українці отримали нагороди від Франції в день Національного свята (День взяття Бастилії, – ред.) у “знаковому місці української культури та мистецтва” в садах Софіївського собору.

Орден Почесного легіону – найвища нагорода у Франції, заснована у 1802 році за прикладом лицарських орденів. Її присуджує глава держави за військові або цивільні заслуги. 9 лютого лідер Франції Емманюель Макрон нагородив орденом президента України Володимира Зеленського.

Серед українців, які удостоєні цієї відзнаки: художник Іван Айвазовський, президент Українського католицького університету Борис Гудзяк, танцівник та хореограф Серж Лифар, український філософ Мирослав Попович, перший міністр закордонних справ незалежної України Анатолій Зленко та інші. Минулого року Орденом почесного легіону нагородили українську поетесу Ліну Костенко.

Крім Забужко та Сенцова, цьогоріч Орденом Почесного легіону посмертно нагородили журналіста агентства Agence France-Presse Армана Солдіна, який загинув від російського обстрілу на війні в Україні.

Як розповідало раніше BitukMedia, французький співак Поль Манандіз постачає ЗСУ шоломи та бронежилети. Чоловік переїхав до України у 2015-му та присвятив їй країні альбом “Україна – мій рай”. Після повномасштабного вторгнення почав волонтерити.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі