Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Хотів бути корисним”: прибиральник випадково знищив результат 20-річної праці вчених

Важливо

У США прибиральник випадково знищив результат 20-річної праці вчених. Тепер приватний Політехнічний інституті Ренсселера має намір стягнути 1 мільйон доларів з клінінгової компанії, яка взяла цього працівника на роботу.

Про це розповідає CNN.

Інцидент стався ще у вересні 2020 року. А тепер інститут оформив позов до Верховного суду штату Нью-Йорк і вимагає від роботодавця прибиральника, через помилкові дії якого було фактично знищено понад 20 років роботи вчених. У документів збитки оцінюються в 1 млн доларів. Освітня установа звинувачує компанію в тому, що вона належним чином не підготувала свого співробітника до особливостей прибирання у науковій лабораторії.

В лабораторії професора біології та хімії доктора Лакшмі в морозильній шафі зберігалися клітинні культури, необхідні для проєкту з вивчення фотосинтезу. Його проводили протягом останніх двох десятиліть. Умови зберігання зразків були дуже суворими: температуру в морозильній камері необхідно було підтримувати на рівні -80 °C. Навіть незначні коливання на якихось три градуси могли незворотньо пошкодити культури. Тому до морозилки було підключено сигналізацію – якщо температура всередині піднімалась до -78 °C чи опускалась до -82 °C, спрацьовували сигнали тривоги.

14 вересня 2020 року саме так і сталось. Увімкнулась сигналізація – температура в морозильній камері піднялась до -78 °C. Морозилку треба було полагодити, але  через ковидні обмеження оперативно владнати проблему було годі чекати. Професорка Лакшмі та її колеги вирішили, що і за трохи підвищеної температури зразки в порядку і цілком можуть почекати кілька днів до приходу ремонтників.

Знаючи, що за їхньої відсутності до лабораторії може прийти прибиральник, вчені підстрахувалися — поставили додаткове блокування на вилку та розетку. Мало того, Лакшмі та її колеги прикріпили на морозильну камеру записку зі словами: «Ця морозилка видає сигнали, бо вона чекає на ремонт. Будь ласка, не рухайте її та не відключайте від мережі. У цьому місці не потрібно ніякого прибирання. Якщо ви захочете вимкнути звук, просто натисніть протягом 5-10 секунд кнопку відключення сигналізації».

Але це не допомогло. 17 вересня, згідно з позовом, до лабораторії прийшов прибиральник і почув сигнали тривоги, які, як він сам зізнався, діяли йому на нерви. Чоловік, не прочитавши записки, вирішив, що морозилка пищить через те, що відключилася від мережі. Намагаючись бути корисним, він увімкнув автоматичні вимикачі, які подавали електрику до морозильної камери, помилково перемкнувши їх  положення on у положення off. 

У результаті, коли наступного дня до лабораторії прийшли співробітники, вони виявили, що у відключеній від живлення морозилці температура підвищилася до -32 °C. , Більшість клітинних культур загинули безповоротно, результати 20-річних досліджень зійшли нанівець. 

Згідно з позовом, Інститут не вважає, що прибиральник винен, але натомість звинувачує клінінгову компанію Daigle Cleaning Systems в тому, що вона не змогла належним чином навчити та контролювати свого працівника. А за це намагається стягнути з відповідача мільйон доларів компенсації.

Як розповідало раніше BitukMedia, Кетлін Фолбіг довгий час вважали найстрашнішою серійною вбивцею Австралії. Цей “титул” жінка отримала нібито за вбивство чотирьох своїх дітей. Через два десятки років за гратами захисту вдалось довести її невинуватість – допомогла наука.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі