Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Крихітне гірське село дивом врятувалося від обвалу

Важливо

Швейцарське альпійське село Брінц, населення якого складає 70 осіб, ледь не зникло внаслідок кам’яного обвалу. 15 червня потік валунів об’ємом 2 млн кубічних метрів зупинився у кількох метрах від околиці.

Про це повідомляє ВВС.

Населенця села Брінц у кантоні Ґраубюнден евакуювали ще серед травня. Гора, відома серед місцевих як “острів” заворушилася і почався обвал.

Але протягом місяця здавалося, що гора заспокоїлася, і місцеві почали перейматися, чи не можна повернутися їм додому.

Однак 15 червня стався черговий камнепад, який зупинився на самій околиці села. Цього разу обвалилося каміння із тої купи, яка сповзла з гори у травні. І хоча обвал не завдав руйнувань, влада закликає селян лишатися в евакуації.

Великі валуни, які врізаються один в одного і трощаться, можуть утворювати осколки, які летять “як гарматні ядра”, розбиваючи вікна та завдаючи серйозних травм, попередив Крістіан Гартманн, речник сільської влади.

Обвал може бути наслідком зміни клімату, припускають експерти. Хоча на горі нема льодовика чи вічної мерзлоти, танення яких могло б спричинити камнепад, він міг виникнути через потужні дощі.

Як повідомляло BitukMedia, влада австрійського містечка Гальштат загородила від туристів парканом вид на мальовничий альпійський пейзаж. Таким чином хочуть боротися із любителями селфі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі