П’ятниця, 10 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чонказавр: палеонтологи знайшли скамʼянілості ящірки розміром з людську руку

Важливо

Палеонтологи знайшли скамʼянілості найбільшої ящірки – розміром з людську руку. Tiliqua frangens приблизно в 1000 разів більша за своїх сучасних родичів і ходила по Землі близько 50 тис. років тому разом з іншою вимерлою мегафауною.

Про це пише The Guardian.

Рештки сцинка завбільшки з людську руку знайшли поряд з іншими “вибухами” з доісторичного минулого.

Після років ретельної роботи дослідники з Університету Фліндерса офіційно описали найбільшого сцинка, виявленого досі. Його офіційна назва Tiliqua frangens, або скорочено Frangens. Ось як він виглядав:

Художнє зображення доісторичної ящірки, знайденої дослідниками з Університету Фліндерса – найбільший сцинк з усіх, які існували. Ілюстрація – Kailah Thorn, Katrina Kenny/AAP

Зовні ця істота була би схожа на свого найближчого нинішнього родича – синьоязикого або короткохвостого сцинка – й існувала близько 50 тис. років тому разом з іншою вимерлою мегафауною, наприклад сумчастим левом та дипротодоном. 

Через громіздке тіло та шипасту броню ящірки Tiliqua frangens отримали прізвиська “Мега Чонк” та “Чонказавр”.

Науковці дізналися про існування Frangens завдяки кісткам, знайденим у Веллінгтонських печерах у Новому Південному Уельсі, і скам’янілостям, що зберігаються в музеях Австралії.

Як розповідало раніше BitukMedia, палеонтологи виявили в США цвинтар стародавніх родичів слонів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі