Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ледь не зупинилося серце на службі – медики врятували життя українському прикордоннику

Важливо

Медики Черкаського обласного кардіологічного центру врятували життя українському 53-річному прикордоннику, який ледь не помер через розшарування аорти. Для цього тіло чоловіка охолоджували на 11 градусів, під час операції встановили спеціальний протез.

Про це розповідає Суспільне.

Військовий розповідає, що під час несення служби відчув різке печіння в грудях. До лікарні його доправили у критичному стані. Комп’ютерна томограма показала розшарування аорти, що є одною із найскладніших паталогій.

“Це коли основна судина – аорта – дає тріщину і може викликати й інсульт, і може бути розшарування, аж до нижніх кінцівок. Ця патологія без операції має летальність, а й оперативні втручання мають 60% ризику. Пацієнт не мав шансів дожити до наступної доби”, – пояснив черкаський кардіолог Олег Журба.

Операція тривала близько 8 год. Медики змогли зберегти серцевий клапан військового. Замість частини аорти встановили спеціальний протез. Під час операції температуру пацієнта знизили на 11 градусів.

Операція сталася кілька тижнів тому. Прикордонника уже виписали після реабілітації та додаткових обстежень.

Як повідомляло BitukMedia, львівські та закордонні медики врятували 11-річного харків’янина Артема. Хлопчик потрапив під обстріл касетними снарядами під час гри у футбол.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі