Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Приймає пластик на переробку – українці створили перший у світі автомат із кришечок для напоїв

Важливо

Київський проєкт із сортування відходів “Япомогабокс” створив перший у світі автомат із переробленого пластику, який примає пластик на переробку. Його корпус складається із колишніх кришечок до пляшок із напоями. Знадобилося 19 428 кришечок.

Про це повідомляє телеканал Дім.

Перший автомат із перероблених кришечок встановили в одному із супермаркетів на Троєщині у Києві. Ще один планують віддати школі у Чернігові. Такі автомати приймають пляшки об’ємом до двох літрів у скрученому вигляді.

Чисті кришки подрібнюють та викладають на спеціальну пластину і кладуть під гарячий прес. Притискають гарячим пресом, розігрітим до 200 градусів, потім холодним пресом. В результаті отримують пластикові дошки розміром 100 на 60 см. Цими дошками обшили металевий каркас.

Директор проєкту “Япомога” Руфат Раїмов, він Азербайджану. Переробку кришечок започаткував недавно. До того займався теж збиранням пластикового сміття – встановлювався спеціальні автомати – щоправда, не із пластикових кришечок.

Якщо в “Япомогабокс” покласти пластикові пляшки, вони конвертувалися в гроші, які можна було віддати на користь літнім людям, собакам та тваринам. 23 листопада прилетіла ракета і знищила його підприємство та знищила його й автомобілі власників. Тож зараз Раїмов все відновлює з нуля.

Як повідомляло BitukMedia, aвстралійські стартапери Анійо Рахебі й Кетрін Гатчинс створили їстівні стаканчики для кави на основі житнього борошна. Аби знайти найбільш підходящий, вони провели сотні годин на кухні і протестували 250 рецептів тіста.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі