Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

У Великій Британії вперше пройшли навчання українські капелани

Важливо

Група з 10 військових завершила двотижневий курс капеланів і повертається додому “вселяти надію і відновлювати дух у військах”. Велика Британія провела такі навчання для українців вперше.

Про це пише пресслужба британського уряду.

“Тепер вони вирушать на передову лінії конфлікту України з росією, де їхнім завданням буде вселяти надію і відновлювати дух у військах, які борються за повернення суверенної території України”, — йдеться в повідомленні.

Капелан – це військовий священик. Він проводить богослужіння для військових, дбає про моральний стан, відспівує загиблих, допомагає родинам тощо.

Українські капелани стажувалися в Департаменті капеланів Королівської армії Великої Британії, щоб дізнатися більше про надання опіки, духовної підтримки та моральних настанов під час військових операцій, а також у період повоєнної відбудови.

Фото – Генеральний штаб ЗСУ
Фото – Ben Birchall/PA Wire
Фото – Генеральний штаб ЗСУ

Загалом в українській капеланській службі наразі працюють 160 капеланів. У планах розширити їхню кількість до 738 людей, щоб забезпечити підтримку військових на фронті, у шпиталях та навчальних центрах.

У 2018 році в Міноборони України заявили про дефіцит військових капеланів. Служба капеланів у Збройних силах тоді було недоукомплектована майже на 40%. Через рік у МВС заявили, що в Нацполіції, Державній прикордонній службі, Збройних силах та інших військових формуваннях зʼявляться свої капеланські служби.

У травні 2021 року Верховна Рада схвалила закон про Службу військового капеланства, який створює відповідну службу як самостійний структурний підрозділ у складі військових формувань ЗСУ. 30 листопада нардепи остаточно ухвалили закон у другому читанні та загалом, а в грудні його підписав президент Володимир Зеленський.

Тоді військовий капелан, заступник керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ Андрій Зелінський в ефірі Громадського радіо називав цей закон “проривом крізь ціле наше радянське минуле, можна по праву сказати, що це приклад інституційної декомунізації”

Капеланом може стати громадянин України з вищою богословською освітою, а також священнослужитель зареєстрованої церкви або релігійної організації з мандатом від церкви на капеланську діяльність.

В жовтні минулого року капелан ПЦУ Костянтин Холодов розповів, що за час повномасштабної війни загинули шестеро українських капеланів, ще четверо потрапили у російський полон.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі