Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Знайдено найбільшу кам’яну труну віком 1800 років

Важливо

Кам’яну труну завдовжки близько 2,3 метри знайшли археологи під час розкопок в японській префектурі Сага на острові Кюсю. Науковці датують її другою половиною ІІ — серединою ІІІ століття нашої ери. Це найбільша з усіх стародавніх кам’яних трун, виявлених у цьому місці досі. Ймовірно, так поховали одного з правителів, вважають археологи.

Про це розповідає The Asahi Shimbun. 

Розкопки ведуть на стоянці Йосіноґарі. Це археологічна пам’ятка великого поселення періоду Яйой на пагорбі Йосіногарі. Вона затверджена урядом країни як особлива пам’ятка Японії. Стоянка розташована між сучасними містами Йосіноґарі та Кандзакі. 

У так звану епоху Яйой, що тривала приблизно з V-III століття до нашої ери по III століття нашої ери, на цьому місці знаходилося велике поселення, огороджене ровами та частоколом.

Розкопки тут ведуть систематично ще з 1986 року. Вже було знайдено прикраси, кераміку, зброю, монети та численні поховання. Є гіпотеза, що Йосіноґарі могла бути столицею ранньої японської держави Яматай, проте чи так це поки невідомо.

Труна, про яку йдеться, накрита чотирма кам’яними кришками. Фото – Hisashi Omura

Труна, про яку йдеться, накрита чотирма кам’яними кришками. На поверхні двох з них надряпано гострим металевим інструменту безліч ліній. Вчені припускають, що ці позначки мали захистити покійного від злих сил.

Фото – Hisashi Omura

Вчені підозрюють, що вони натрапили на поховання якогось високопосадовця, і сподіваються знайти в труні цінні артефакти.

На це вказує розмір труни: довжина викопаної для неї могили перевищує три метри, це приблизно в півтора рази більше, ніж могили з іншими кам’яними трунами в Йосіноґарі. На користь цієї версії говорить і насипний курган над похованням.

Тому фахівці вважають, що натрапили на поховання імператора поселення періоду його розквіту. Чи це так, стане відомо вже незабаром. Труну планують відкрити 5 червня.

Як розповідало раніше BitukMedia, на історичному цвинтарі в Лідсі в ході розкопок знайшли стародавню свинцеву труну. Вона, як припускають, належала римській аристократці.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі