Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“ДНК України” представили на Венеційському архітектурному бієнале

Важливо

Українська делегація створила незалежний павільйон на Biennale Architettura — найбільшій архітектурній виставці світу у Венеції. Команда учасників представила проєкт DNC Ucraino. Він пропонує подорож через простір та час ключовими історичними моментами України. Україна була представлена на заході вперше за 10 років.

Про це повідомляє BitukMedia із посиланням на співавторів проекту Design4Ukraine.

Над проектом працювали  Асоціація Design4Ukraine,  Національна спілка Архітекторів України та італійський архітектор Роберто Бʼянконі.

Завдання проєкту DNC Ucraino – показати культурний синтез, що включає в себе архітектуру, традиційне ремесло, історію, музику, мистецтво та сучасну дійсність, кажуть учасники. Візуальна концепція проєкту ґрунтується на дослідженні Орнелли Остапенко.

Учасники наголошують, що проєкт не мав фінансування і працювали над ним виключно на ресурсах громадської ініціативи, а також кошти приватних донорів.

Відвідувачі павільйону можуть побачити композицію із 12 триметрових витинанок “Мереживо Століть” Дарії Альошкіної, виконаних художницею вручну. Поруч з витинанками розташовані 12 робіт біо-художниці Діани Більченко та Орнелли Остапенко під назвою “Ризома. Зустріч поза часом”. Діана намалювала піктограми за допомогою кореневищ пшениці за авторською технікою.

Одна із піктограм із короневищ пшениці

Поруч із композицією “Українська ДНК” встановили проєкт  “HU M A N L E S S” – від NÙEVÙ STUDIO. Візуально це довгий стіл та два табурети, які стояли на насипі чорнозему. Вони символізують як сімейні столи багатьох українських сімей, за якими вже ніхто не збереться, так і продовження життя.

Кульмінація виставки – це капсула часу, відео  “ТУТ і ЗАРАЗ” з голосами 63 українських архітекторів, створене під опікою Національної спілки архітекторів України та кураторства Анни Кирій.

На відкритті виставки був присутній український лірник Гордій Старух, який виконав пісні українською і кримськотатарською мовами.

Також у павільйоні відбулися тематичні заходи про українську культуру:  “Кам’яна вишивка півдня України”, “Святогірськ – місто як точка відліку подій в Україні“, “Відновлення міст, зруйнованих під час воєн та катастроф. Уроки, винесені з досвіду“ тощо.

Як повідомляло BitukMedia, xіт “1944” української кримськотатарської співачки Джамали став третім у списку найкращих пісень в історії “Євробачення”. Список з 69 найкращих переможних пісень в історії конкурсу склало британське видання The Guardian.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі