П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Хіт “1944” Джамали став третім у списку найкращих пісень в історії “Євробачення”

Важливо

Хіт “1944” української кримськотатарської співачки Джамали став третім у списку найкращих пісень в історії “Євробачення”. Список з 69 найкращих переможних пісень в історії конкурсу склало британське видання The Guardian.

Джамала здобула перемогу на конкурсі у 2016 році. Її хіт “1944” входить до трійки найкращих переможних пісень.

“Текст пісні “1944” про етнічні чистки кримських татар Сталіним викликав суперечки: російські політики скаржилися, що він пов’язаний з анексією Криму Росією у 2014 році. Але це був би справді фантастичний трек, про що б він не був: стриманий і похмурий, атмосферний, чудовий приспів”, — зазначили в редакції The Guardian.

На своїй сторінці в Instagram Джамала висловила подяку за високу оцінку її композиції.

Фото – Instagram/jamalajaaa

Перші рядки пісні “1944” були написані у 2014 році українською мовою. У пісні Джамала співає про депортацію кримських татар 1944 року. Розповіді про цей трагічний час Джамала чула від своєї бабусі Назилхан, яка пережила депортацію. У приспіві слова, які співачка чула від своєї бабусі — два рядки з приспіву кримськотатарською мовою запозичені з пісні Ей, Гузель К’ирим. Пісня має складну вокальну партію з багатьма півтонами та мугамами.

Нагадаємо,  5 травня Джамала  презентувала новий особливий альбом — збірку народних старовинних кримськотатарських пісень Qirim. До альбому увійшло 14 композицій, віднайдених Джамалою в певному місті чи селищі рідного півострова. Таким чином співачка відкриває українцям чарівний і багатошаровий всесвіт Криму — Qırım.

Є в цьому топі найкращих переможних пісень “Євробачення” від Guardian ще два хіти з України. “Дикі танці” Руслани (2004) опинилися на 13-й позиції. А “Стефанія” від Kalush Orchestra (2022) – на 24-й.

Що ж до двох перших хітів цього рейтингу, то номером один стала легендарна Waterloo від ABBA, яка принесла перемогу Швеції у міжнародному пісенному конкурсі у 1974 році.

На другому місці розташувалася пісня Poupée de Cire, Poupée de Son, виконана французькою співачкою Франс Галль. Вона посіла перше місце на “Євробаченні 1965”. І, як пише редакція британського видання, “значною мірою вплинула на подальший розвиток конкурсу”.

До слова, шведська співачка Loreen теж згадується в топі британців. Вона йде слідом за Джамалою. Її хіт Euphoria (2012) став четвертим. Раніше BitukMedia писало про цьогорічний конкурс “Євробачення”, який Британія проводила у Ліверпулі від імені України.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі