Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Євробачення-2023 – хто переміг і що з цього Україні

Важливо

У ніч на 14 травня за київським часом закінчився 67-й музичний конкурс “Євробачення”. Перемогу здобула представниця Швеції Loreen із піснею Tatoo. Вона набрала 583 бали. На другому місці – Фінляндія – 526 балів.

BitukMedia підбиває підсумки конкурсу.

На прес-конференції після церемонії нагородження на питання, як вона почувається, Лорін відповіла, що почувається сюрреалістично, її переповнюють почуття і краще запитати про це завтра. Потім вона відповіла, що пишається кожним учасником, бо кожен виступ має свою цінність.

Професійне журі України теж поставило Лорін максимальну оцінку – 12 балів.

До його складу входили:

Олександр “Фоззі” Сидоренко, співак, учасник гурту ТНМК,

Світлана Тарабарова, співачка, композиторка й авторка пісень,

Тоня Матвієнко, заслужена артистка України,

Олег Собчук, фронтмен і засновник гурту “СКАЙ”,

Євген Хмара, композитор і піаніст.

Склад українського журі організатори оголосили після початку третього конкурсного вечора. За такий склад українці проголосували через Дію. Це було перше в історії конкурсу подібне голосування, участь у ньому взяли понад 724 тис. осіб.

Під час підведення підсумків конкурсу Україна отримала 12 балів лише від національного журі Чехії. Після голосування національних журі Україна мала 54 бали та посідала 15 місце. Її дуже “витягли” голоси глядачів зі всього світу – у підсумку гурт TVORCHI отримав 243 бали і посів шосте місце, пропустивши вперед Швецію, Фінляндію, Ізраїль, Італію та Норвегію.

Після того, як у трійку найбільш успішних виконавців завдяки голосуванню глядачів увірвалася Фінляндія, перегони стали справді гарячими. У певний момент Фінляндія обігнала Швецію і фінський репер Käärijä навіть почав роздягатися від хвилювання. Але першість отримала Лорін. Букмекери прогнозували їй перемогу із ймовірністю 51%. Фінам обіцяли лише 20%.

Неочікувано у трійку фіналістів потрапив Ізраїль – 362 голоси. Букмекери прогнозували його перемогу із ймовірністю 3%, в той час як Україні давали шанс у 6%.

Найменше балів цього року набрала Німеччина – 18 загалом.

Талант чи плагіат?

Лорін – перша жінка, яка двічі перемогла на Євробаченні. 2012-го вона уже брала участь – конкурс відбувався у столиці Азербайджану Баку, – і здобула перемогу. Тоді набрала 372 бали. А її пісня Euphoria тривалий час – а, можливо, і досі – лишається однією із найбільш впізнаваних. Згадаймо, як це було. Дуже талановито!

Цьогорічну пісню Лорін Tatoo користувачі соцмереж із України не оцінили. Вона видається надто схожою на пісню нашої співвітчизниці – учасниці Євробачення 2011 року Міки Ньютон “В плену”. Але не тільки! На Заході звинуватили Лорін у плагіаті навіть у її співвітчизників – гурту АВВА.

Ми не будемо нічого стверджувати. Просто лишимо деякі відео на розсуд глядачів. Є певна ймовірність, що мелодичні і гармонічні ходи мелодії пісні Tatoo надто звичайні і прості (але привабливі для слухачів, раз вони трапляються у стількох успішних піснях). Тож чи був це свідомий плагіат, чи наслідок прагнення створити щось зрозуміле широкій масі і впізнаване – питання відкрите.

Але під час прес-конференції Лорін віддала шану творцям пісні, і відзначила, що її перемога – це також і їхня заслуга.

А ось сам цьогорічний виступ Лорін.

Пісня розповідає про випробування, які випали на долю закоханих, у ній є рядок “ти назавжди зі мною, як тату”. Задля образу на шкіру Лорін нанесли тимчасові тату. Особливу увагу привернули довжилезні нігті співачки. Лорін зізналася Юлії Саніній, що вони виготовлені із дорогоцінного каміння.

Чи покращив конкурс імідж України?

Оскільки Україна не могла приймати конкурс через війну, його проводила у себе Британія у місті Ліверпуль. Британці підтримували ініціативи, які надавали заходам українського колориту. Статуї гурту The Beatles одягали у вишиванки та українські прапори, а у приміських потягах дозволили виступати українським вуличним музикантам-переселенцям і збирати донати на ЗСУ. Українських кухар Євген Клопотенко годував борщем гостей заходу на вулицях Ліверпуля.

Ну й загалом, британські продюсери намагалися якомога більше привернути увагу до України та передати присутність України на фестивалі – чого вартує поява принцеси Уельської Кейт Мідлтон (фактично, майбутньої британської королеви-консорта) у кліпі гурту “Калуш”. У кліпах-візитівках учасників показували українські пам’ятки. На відкритті третього дня конкурсу виступили деякі колишні учасники від України – гурт “Калуш”, Джамала, Тіна Кароль та Вірка Сердючка.

Однак, українські користувачі соцмереж були не завжди задоволені. Наприклад, були нарікання, що українській співведучій Юлії Саніній – фронтвумен The Hardkiss – дають можливість говорити набагато менше, ніж британським ведучим конкурсу.

Депутат Верховної Ради, віце-президент ПАРЄ Володимир Ар’єв висловив з цього приводу свою думку у Facebook.

“Весь сценарій і відеоряд зроблені для того, щоб десятки мільйонів глядачів Євробачення почали сприймати Україну частиною Європи. Своїми. Спільнотою”, – написав він.

Майже одночасно зі стартом третього конкурсного вечора росія почала повітряну атаку на Україну. За 10 хвилин до виступу гурту TVORCHI їхнє рідне місто Тернопіль опинилося під обстрілом, почалася пожежа у нежитловому приміщенні. Музиканти постаралися привернути увагу до обстрілів – опублікували допис на своїй сторінці у Instagram та тримали напис “Тернопіль” у руках під час трансляції.

Взагалі, гурт TVORCHI змогли просувати вагомі меседжі на конкурсі. Наприклад, про необхідність обладнання для дітей, народжених передчасно в умовах війни.

Українці під час повітряної тривоги жартували у Facebook, що будуть дивитися Євробачення із коридорів і росія не завадить їм вболівати.

Війна не лишила осторонь й учасників із інших країн. Хорватський гурт Let 3 виконав антивоєнну пісню Mama ŠČ! про “малого підлого крокодильського психопата”. А учасник від Молдови Паша Парфені після свого виступу на Євробаченні вигукнув: “Україно, дякую за мир у Молдові. Молдова – це Європа!”. При тому що пісня Паші взагалі не політична – вона на нео-язичницьку тематику, про вінчання сонячного Бога та місячної Богині.

Тож тепер чекаємо чергового національного відбору. І конкурсу, який відбудеться у Швеції. Ймовірно, до того часу країна таки вступить до НАТО.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі