П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Індійці вимагають повернути діаманти покійної королеви

Важливо

Індія вимагатиме від Британії повернути легендарний діамант з корони Єлизавети II. Британія панувала в Індії близько двохсот років. За цей час з півострова Індостан було вивезено величезну кількість цінностей. Кампанія з повернення національних коштовностей почнеться вже цього року

Про це повідомляє британське видання Telegraph.

Процес повернення цінностей до Індії може стати найбільшим за всю історію Великої Британії. Йдеться про артефакти, які були вивезені за колоніальний період. 

“Міністерський та дипломатичний персонал Індії буде підключено до забезпечення повернення потенційно тисяч артефактів, вивезених до Британії за часів імперії”, – зазначається в публікації. Планується, що кампанія розпочнеться вже цього року.

Діамант у 105 каратів під назвою Кохінур або Кохінор (“Гора світла”), один з найбільших, будь-коли знайдених у світі, зараз займає своє місце в короні британської королеви Єлизавети ІІ. Його історія почалася ще у 1300-х роках в Індії, де ним володіли раджі однієї з найвпливовіших династій. Згодом під час захоплення Індії монголами камінь став власністю нащадків Тамерлана. У наступні століття в ході воєн він потрапив до Персії, потім до Афганістану, після чого повернувся на батьківщину – до Індії.

У володіння Британської Ост-Індської компанії Кохінур потрапив лише 1849 року. Індійські цінності були передані королеві Вікторії, яка записала у своєму щоденнику, що діаманти стануть частиною британської корони. Тоді до Лондона було запрошено 15-річного спадкоємця Ранджита Сінгха, і на особистій зустрічі з Вікторією він офіційно передав їй Кохінур.

Королева Олександра. Фото – W. and D. Downey

Через три роки каменю було вирішено надати нове огранювання. Тоді принц Альберт особисто вирушив до Голландії, щоб передати його в роботу ювеліру. Оновленому каменю знайшли застосування, вставивши його в корону королеви Олександри у 1902 році. Через кілька років його перенесли в іншу, виготовлену для коронації королеви Марії, а 1937-го він “переїхав” на ту, що була підготовлена для коронації королеви Єлизавети. Він і досі там, і зберігається у скарбниці  Тауера.

Цікавий факт — діамант використовували лише під час виготовлення корон для королев. Цей давній камінь оточений похмурими легендами. За однією з них, діамант призводить до сварок та війн. Але лише в тому випадку, якщо діамантом володіє чоловік. Вважається, що на жінок ці чари не поширюються.

Вперше  Індія заявила свої права на діамант Кохінур у 1953 році, пояснюючи це тим, що нібито британці незаконно вивезли його з Індії. Але останні дали зрозуміти індійцям, що повертати діамант не збираються.

Крім Кохінура, індійці вимагають повернути й інші менш цінні діаманти, вивезені британцями з Індії. При цьому саме на діамант Кохінур претендують ще Пакистан, Іран та Афганістан.

Як розповідало раніше BitukMedia, “родича” улюбленого діамантa Єлизавети ІІ продали за $58 млн.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі