П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Таємні розкопки: знайдено свинцеву труну знатної дами

Важливо

На історичному цвинтарі в Лідсі в ході розкопок знайшли стародавню свинцеву труну. Вона, як припускають, належала римській аристократці. Жінку було поховано близько 1600 років тому. Знахідка може пролити світло на маловідомий період історії Британії.

Про це розповідає Аrkeonews.

Стародавній цвинтар виявили навесні 2022 року у передмісті Лідса (графство Йоркшир) британські археологи. Його особливість в тому, що ховати покійників тут почали ще наприкінці римської доби, близько 400 року нашої ери, і продовжили в англосаксонську добу, за часів раннього християнства. Таким чином, вивчення цвинтаря може пролити світло на один з найважливіших перехідних періодів британської історії.

Розкопки в Йоркширі ведуть таємно від громадськості – аби зменшити ризик пограбування. Археологи приховують точне місце розташування, але інформують про цікаві знахідки.

Фото – West Yorkshire Joint Services/Leeds City Council

Днями вчені розповіли про виявлення свинцевої труни, в якій знаходився скелет знатної римлянки. Знахідці близько 1600 років. Труну планують виставити на загальний огляд у міському музеї Лідса на виставці, присвяченій похоронним обрядам у різних культурах та епохах.

Керівник розкопок, Кайлі Бакстон, сказала: “Мрія кожного археолога — попрацювати на місці, яке трапляється раз у житті, і нагляд за цими розкопками, безумовно, є для мене вершиною кар’єри”. За її словами, завжди є шанс знайти поховання, але “виявити кладовище такого значення в такий перехідний час було неймовірно”.

Крім того, археологи розкопали останки понад 60 чоловіків, жінок та дітей, які жили в цій місцевості близько тисячі років тому, вже після відходу римлян у ранньому Середньовіччі. У могилах було виявлено особисті речі покійних,зокрема ножі та глиняний посуд.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені пояснили дивний ритуал – жінка була похована долілиць і з діркою в голові.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі