Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Обличчям вниз і з діркою у голові: вчені пояснили дивний ритуал

Важливо

Понад 2000 років тому на італійському острові Сардинія з невідомих причин померла молода жінка і її поховали долілиць. Передня частина її черепа проштрикнута чимось гострим. Тепер вчені встановили причину смерті нещасної.

Про це розповідає Science Alert.

Незвичайне поховання знайшли ще у 1980 році у гробниці некрополя Монте-Луна. Йдеться про пагорб, розташований приблизно за 30 км на північ від Кальярі на півдні Сардинії. Могильник використовували з шостого століття до другого століття до н.е.

Первинне дослідження рештків показало, що на фронтальній частині черепа жінки є прокол, залишений якимось інструментом чотирикутної форми – чимось схожим на цвях. А на задній частині її черепа є ознаки травми тупим предметом. Її ключиця також, здається, колись була зламана, можливо, в дитинстві.

Стародавній череп з діркою у фронтальній частині.

Тепер дослідники з Університету Кальярі на Сардинії та Університету Джеймса Кука в Австралії об’єдналися, щоб спробувати пояснити поєднання цих травм. Вони припускають, що тіло належить молодій жінці, років 18-22, яка хворіла на епілепсію. Вчені вважають, що незвичайний ритуал поховання та її недуга пов’язані.

Серія судом пояснила б, чому її скелет зазнав стількох очевидних ударів і падінь за своє життя. Як це не дивно, епілепсією також можна пояснити, чому жінці пробили череп, а тіло поклали в могилу долілиць.

Незвичайний отвір у формі цвяха в черепі став результатом своєрідної медичної процедури, вважають антропологи. А напад епілепсії могли сприйняти як щось заразне, тому для безпеки решти мешканців поселення поховали хвору обличчям в землю. 

У той час в історії людства епілепсія вважалась у багатьох культурах, серед яких грецька та римська, результатом випарів, що виділяються від гниття органічних матеріалів –  міазмами.

Такі випари, часто асоціювали з брудом і нечистотою, тому епілепсію вважали заразною. Один з найвідоміших римських вчених, Пліній Старший, радив громадськості в першому столітті нашої ери “встромити залізний цвях у те місце, де лежала голова людини в момент, коли її охопив напад епілепсії”, аби зараза не перекинулась на інших членів спільноти.

Можливо, жителі Сардинії раніше чули подібні поради, і використали цю техніку після смерті жінки, щоб переконатись, що її хвороба не пошириться.

Раніше BitukMedia розповідало про ритуальні вбивства “болотяних людей”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі