П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Розміром з Плутон і розжарена як Сонце: у Землі знайшли п’яту геосферу

Важливо

Австралійські вчені знайшли нові докази того, що в ядрі Землі знаходиться ще одне, невідоме раніше, ядро. Результати нового дослідження спростовують тезу про те, що Земля складається з чотирьох основних шарів: кори, мантії, зовнішнього ядра та внутрішнього ядра. Виявилось, що будова нашої планети складніша, ніж нам розповідали в школі.

Про це розповідає Reuters.

У школі навчають, що діаметр Землі становить близько 12 750 км, а складається планета з чотирьох шарів – твердої кори, в’язкої мантії, рідкого зовнішнього ядра (магми) та твердого металевого внутрішнього ядра діаметром близько 2440 кілометрів. 

Відкриття вчених з Австралійського національного університету додає до цього списку п’яту геосферу. У самому центрі Землі, всередині внутрішнього ядра, знаходиться розпечена тверда куля зі сплаву заліза та нікелю діаметром 1350 км.

Згідно з новим дослідженням, твердий центр Землі має прихований внутрішній шар із залізо-нікелевого сплаву. Зображення – Drew Whitehouse/Son Phạm/Hrvoje Tkalčic

Вчені проаналізували поведінку сейсмічних хвиль від 200 землетрусів магнітудою вище шести балів за останнє десятиліття. Ці відгомони землетрусів, що проходять через центр Землі, й розкрили нові подробиці про структуру внутрішнього ядра планети.

Щоб розібратися в структурі внутрішнього ядра, дослідники використали кілька сейсмометрів і вивчили спотворення сейсмічних хвиль в момент, коли ті проходять через тверду кулю із заліза і нікелю в серці Землі.

“Після сильного землетрусу Земля здригається, немов дзвін, це триває непросто кілька годин, а цілих кілька днів”,— каже геофізик з Австралійського національного університету в Канберрі та співавтор дослідження Хрвоє Ткальчич.

Виявити ці коливання дослідникам вдалося, записавши форми хвилі поблизу вихідного місця землетрусу і в її антиподі  – протилежному місці на поверхні Землі. Таким чином вони відстежили численні хвилі через центр Землі.

Ці хвилі, немов кульки для пінг-понга, рикошетять туди-сюди всередині планети, вдаряються об кору і повертаються назад. На своєму шляху вони зустрічаються з різними перешкодами – це позначається на їхній формі та траєкторії. Але саме завдяки цьому можна визначити контури внутрішніх структур Землі.

І “зовнішнє” внутрішнє ядро, і нещодавно відкрита сфера, що є його частиною, розпечені до таких температур, за яких метали мали б розплавитися — 5500–6000 градусів за Цельсієм. Однак через неймовірно високий тиск в центрі планети залізо-нікелевий сплав, з якого вони складаються, залишається у твердому стані, пояснив Хрвоє Ткальчич.

“Мені подобається думати про внутрішнє ядро як про планету всередині планети. І справді, це цільна куля розміром приблизно з Плутон і лише трохи менша за Місяць”, – каже Хрвоє Ткальчич, керівник відділу сейсмології та математичної геофізики Школи наук про землю Австралійського національного університету.

“А якби ми якимось чином демонтували Землю, прибравши з неї зовнішні геосфери, внутрішнє ядро сяяло б як зірка, тому що його температура відповідає температурі поверхні Сонця”, — наводить слова Ткальчича агентство Reuters.

Раніше BitukMedia розповідало про припущення китайських науковців щодо внутрішнього ядра Землі. Нібито останнє могло зупинитися у своєму обертанні і навіть почати обертатися у напрямку, протилежному планеті.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі