Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Кратер від стародавнього метеорита знайшли під виноградником (ВІДЕО)

Важливо

Дослідники з Університету Ґете у Франкфурті вивчили геологічне утворення, що нагадує слід від падіння метеорита на території виноградника у Франції. Аналіз порід та магнітного поля підтвердив – кратер дійсно сформувався внаслідок удару. Підтверджують ударне походження дивного геологічного утворення й “мікроалмази”, знайдені під виноградними лозами.   

Про це розповідає Sci.News.

Кратер Domaine du Météore, що знаходиться поблизу південного  міста Безьє, відносно малий для ударного: його діаметр становить лише 200 м, а глибина — близько 30 м. Сторони кратера, офіційно відомого як le Clot, поросли низькорослими деревами, а дно засаджене виноградними лозами. Вперше про про метеоритне походження кратера геологи заговорили ще в 1950-х роках, але гіпотезу тоді відкинули, мовляв, в утворення немає характерного піднесеного краю та аномалії магнітного поля.

Вже зараз німецькі вчені взялись проаналізувати зразки гірських порід під виноградником. Мікроаналіз показав, що темні шари в одному зі сланців, які зазвичай містять більший відсоток слюди, могли бути ударними жилами, що утворилися в результаті подрібнення й руйнування породи. Ба більше, дослідники виявили сліди брекчії, уламків гірських порід, скріплених «цементом», які характерні для ударних кратерів.

Проаналізували геологи й магнітне поле навколо. Виявилось, що магнітне поле Землі в кратері трохи слабше, ніж на околицях. Це типово для ударних кратерів, оскільки удар руйнує і навіть плавить скельні породи, зменшуючи їхню залишкову намагніченість. За допомогою потужних магнітів, прикріплених до пластини, вчені виявили крихітні кульки оксиду заліза діаметром до 1 мм та так звані «мікроалмази». Йдеться про крихітні кульки, що сформувалися через високий тиск під час падіння метеорита.

Отже, численні підтвердження, на думку вчених, вже не залишають сумнівів. Кратер Domaine du Météore дійсно утворився внаслідок падіння метеорита. Тепер серед невеликої кількості відомих кратерів поповнення. Досі в Західній Європі було відомо лише про три подібні сліди – один у Франції та два у Німеччині.

Метеоритні кратери на Землі поодинокі.  Дійсно, у минулому наша планета постійно зазнавала ударів об’єктів, що прилетіли з космосу, але більшість слідів від таких зіткнень давно зникли. Винні активна ерозія грунту та гірських порід. Згладжують наслідки подій минулого також тектонічні рухи літосферних плит.

Раніше BitukMedia розповідало про метеорит, що вибухнув над Ла-Маншем у лютому. Це сьомий випадок у світі, коли науковці змогли передбачити входження космічного тіла в атмосферу Землі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі