Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Фізична праця у півтора рази підвищує кількість сперматозоїдів в чоловіків

Важливо

Майже на 50% вища концентрація сперматозоїдів в чоловіків, які працюють руками та часто переносять щось важке. Офісні співробітники тут суттєво програють. Таких висновків дійшли американські вчені в ході дослідження за участю 1,5 тисячі сімейних пар. Серед добровольців було 377 чоловіків з безпліддям.

Про це розповідає New York Post.

Результати дослідження вчених з Гарвардського університету та Массачусетського технологічного інституту свідчать, що фізична активність під час роботи може бути пов’язана зі значним поліпшенням репродуктивного потенціалу чоловіків.

“Ми вже знаємо, що фізичні вправи пов’язані з багатьма перевагами для здоров’я людини… але мало досліджень аналізували, як професійні фактори можуть сприяти цим перевагам”, — сказала репродуктивний епідеміолог і перший автор дослідження Лідія Мінгуес-Аларкон.

“Ці нові відкриття свідчать про те, що фізична активність під час роботи також може бути пов’язана зі значним покращенням репродуктивного потенціалу чоловіків”, – додала вона.

Для дослідження команда вчених проаналізувала 950 зразків сперми 377 чоловіків, які зверталися за лікуванням безпліддя в період з 2005 до 2019 року. Середній вік учасників становив 36 років. Піддослідні мали самостійно повідомити про свій рівень фізичного навантаження на роботі та про те, як часто вони піднімали важкі предмети під час роботи.

Більшість респондентів – “білі комірці” – працювали в офісі: 51% чоловіків мав вищу освіту, 76% відгукнулись про свої фізичні навантаження на роботі як “легкі”. Навпаки, лише 12% учасників повідомили, що вони мали роботу з високим фізичним навантаженням, 9% відзначили, що вони працювали у вечірні години або вахтовим методом.

Менше з тим, у групи, яка мала важку роботу, загалом було значно більше сперматозоїдів. В чоловіків, які стверджували, що проводять більшу частину свого дня, “піднімаючи або пересуваючи важкі предмети”, концентрація сперматозоїдів була на 46% вищою.

Тим часом, у тих, хто працював у вечірні або змінні години, рівень тестостерону був на 24% вищим, ніж у чоловіків, які працювали лише вдень.

Дослідники були здивовані, виявивши, що заняття, пов’язані з більш високим рівнем тестостерону, також демонстрували підвищений рівень естрогену. Це підштовхнуло їх до думки, що надлишок чоловічого гормону перетворюється на жіночий, щоб тримати гормональний баланс під контролем.

Вчені також зазначили, що 377 учасників зверталися по лікування безпліддя, а це означає, що багато чоловіків, ймовірно, вже страждали через низьку кількість сперматозоїдів. Крім цього, автори роботи зазначають, що згідно з дослідженням 2013 року, проведеним гарвардськими вченими, у чоловіків, які займались спортом 15 і більше годин на тиждень в помірному або енергійному темпі, кількість сперматозоїдів була на 73% вищою, ніж у тих, хто займався менше п’яти годин на тиждень.

Окреме дослідження, опубліковане в 2016 році, показало, що лише шість місяців частих фізичних вправ можуть покращити якість сперми чоловіка.

Незважаючи на все, що ми зараз знаємо про підвищення чоловічої фертильності, минулого року журнал Human Reproduction Update повідомив, що кількість сперматозоїдів у всьому світі зменшилась із загрозливою швидкістю – впала більш ніж на 62% між 1973 і 2018 роками.

Результати нинішнього дослідження можуть покращити репродуктивний потенціал чоловіків та допомогти впоратися з кризою безпліддя у світі. Наразі близько 40% випадків безпліддя обумовлені чоловічими факторами.

Крім того, чоловіче безпліддя пов’язане з ризиком серцево-судинних та аутоімунних захворювань. Тому профілактика важлива як для підвищення фертильності, так і для загального зміцнення здоров’я.

Раніше BitukMedia розповідало про 56-річну жінку, яка народила дитину для свого сина.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі