Середа, 8 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Модернізувати Колізеї: влада Рима зазіхнула на свою тисячолітню спадщину (ВІДЕО)

Важливо

В римському Колізеї встановили панорамний ліфт. У стародавні руїни було вмонтовано сучасний підйомний механізм зі скляною кабіною. З неї можна розглянути і сам амфітеатр, і його околиці. Така модернізація допоможе маломобільним відвідувачам, яким важко долати 100 сходинок для огляду визначних пам’яток.

Про це повідомляє видання La Repubblica.

Ключовою особливістю ліфта стала скляна кабіна. Завдяки їй під час спуску та підйому відкривається панорамний вид на Колізей. 

Підйомно-транспортний пристрій функціонуватиме між другим та третім поверхами. Ліфт дозволить маломобільним людям піднятися на верхній ярус амфітеатру: відвідувачам більше не знадобиться буквально дертися пішки крутими сходами.

Будівництво зайняло понад пʼять років, частково — через рішення встановити шахту, не вносячи будь-які зміни до будівлі віком майже 2 тисячі років. Конструктори прагнули “цілковитої оборотності”, що дозволила б у майбутньому демонтувати ліфт без шкоди для цілісності конструкції.

Фото – ANSA / MASSIMO PERCOSSI

Церемонію відкриття ліфта відвідали міністр у справах культури Італії Дженнаро Санджуліано, а також актор Рассел Кроу, який завдяки ролі гладіатора в однойменному фільмі став лауреатом премії “Оскар”. Щоправда, роль самого Колізею у цьому голівудському блокбастері зіграв амфітеатр в Ель-Джемі.

“Відсьогодні Колізей ще більшою мірою став об’єктом Всесвітньої культурної спадщини”, – зазначив Санджуліано, який привітав мету зробити культурні інституції “справді інклюзивними”. “Тепер всі відвідувачі зможуть насолодитися захопливим панорамним видом”, – підкреслила директор Археологічного парку Колізею Альфонсіна Руссо.

Колізей був найбільшим амфітеатром у Римській імперії. Там проводили гладіаторські бої та інші публічні заходи. Арена вміщувала десятки тисяч глядачів. Вважається, що останні гладіаторські бої в Колізеї відбулися у 435 році. 

На відкритті ліфту лунав саундтрек до фільму “Гладіатор” у виконанні Італійського кінооркестру.

Як розповідало раніше BitukMedia, тепер історичні пам’ятки можна побачити такими, якими вони колись були або мали стати за задумом архітекторів. Для цього розробили спеціальне програмне забезпечення – воно дозволяє створювати реалістичні візуалізації в натуральну величину. На Колізей можна поглянути вже.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі