Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Ми хочемо показати не травму, а нашу силу” – українка в Чехії поставила виставу про емігрантів

Важливо

Хореографиня Яна Реутова із Чорноморська на Одещині поставила у Чехії виставу-триптих про українських переселенців Together Alone. У ній хоче показати непросту долю переселенців, але й їхню силу.

Про це пише сайт Texty.org.

Яна розповідає, що до Чехії переїхала спонтанно – не мала ні друзів, ні знайомих. Але один знайомий із України дав їй контакт Івони Креузманової – керівниці найбільшої танцювальної організації в Празі “Танець. Прага”. Це дуже допомогло Яні, яка до війни створила у своєму місті власний театр танцю “Пластилін”, а також працювала у місцевому Будинку дитячої творчості.

Зараз Яна 3-4 рази на тиждень працює із професійними танцівниками та один раз безкоштовно із українськими дітьми. Каже, що в дітях побачила, що через пережити травми їм важко даються технічні танці, тож їм треба зняти напруження. У цьому допомагає рух та імпровізація, каже хореографиня.

“У моєму танцювальному класі є танцівниця, яка до війни показувала дуже високий рівень підготовки. Коли почалася війна, вона спочатку взагалі відмовилася танцювати. А коли все ж таки прийшла на заняття, через велике напруження в тілі змогла показати лише 10% від того, що вміла раніше. Поступово вона повертає свою форму”, – розповідає Яна.

Минулого літа команда Яни виступала на великому музичному чеському фестивалі Colors of Ostrava із трьома номерами. Потім Креузманова запропонувала об’єднати їх в одне ціле – так вийшла перша частина вистави Together Alone.

Ця вистава є триптихом. Перша частина розповідає про те, як почуваються біженці на чужині, друга –  Invisible Traces – про невидимі зв’язки між людьми. Третя частина – дует про взаємодію культур, де Яна танцює із з танцівником з Буркіна Фасо.

Сцена з танцювальної вистави Яни Реутової. Фото надане героїнею публікації

“Ми перебуваємо серед людей, скрізь відчуваємо підтримку, але відчуття самотності нас не залишає, бо сім’я та друзі далеко. Найрідніших людей поряд немає. І це важко пережити”, – пояснює назву вистави Яна.

Після вистави глядачі плачуть, але постановниця наголошує – не очікує, що постановка викличе жаль.

“Після виступу на дискусії, коли почали говорити про те, що українці – люди з травмою, я зупинила це та сказала: “Так, ми з травмою, але дуже прошу: не треба нас жаліти. Ми не хочемо показувати нашу травму. Ми хочемо показувати нашу силу. Після цих мої слів чехи почали аплодувати”, – каже вона.

Як повідомляло BitukMedia, 2 червня на сцені Національної оперети України відбудеться прем’єра мюзиклу “Тигролови” за мотивами однойменного роману Івана Багряного. Артисти кажуть, адаптувати такий складний твір було важко, але він того вартий, адже закликає до самоусвідомлення і повернення до свого коріння.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі