П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вершина оздоблення порцеляни – чашу надзвичайно тонкої роботи продали за $25,3 млн

Важливо

Аукційний дім Sotheby’s продав у Гонконзі рідкісну фарфорову чашу діаметром менше 11,5 см за $25,3 млн. Вона належить до групи кераміки, виготовленої імператорськими майстрами у Пекіні у XVIII столітті.

Про це повідомляє CNN.

Чашу виготовили у часи імператора Йончжена, який правив Китаєм з 1722 по 1735 рік. Емаль, ймовірно, нанесли на кераміку невдовзі після його смерті, припускають експерти.

Чаша виконана у традиції “фаланцаі”, або “іноземні кольори”. Таку порцеляну виготовляли у імператорських печах у Дзіндзяні, але розфарбовали у Забороненому місті Пекіна.

Орамент на посуді зображує двох ластівок, квіти абрикосового дерева та вербу. Також зображення містить уривок з поеми, написаної в часи попередника Йончжена, імператора династії Мін – Чжу Їцзюнья.

За цю чашу заплатили 198,2 млн гонконгських доларів у минулу суботу.

Експерт з кераміки Регіна Крал описала чашу як “вершину розпису порцеляни – мистецтва, майстри якого ніколи не були перевершені”.

Вона пояснює, що мінімалістична картинка ніби огортає чашу – такий спосіб розпису існував доже короткий проміжок часу. Більшість прикладів таких робіт зараз зберігаються в Палацовому музеї на Тайвані.

Раніше чаші було дві. Вони належали морському торговцеві Чарльзу Освальду Лідделлу, бізнес якого базувався у Шанхаї наприкінці ХІХ ст. У 1929 році чаші почали продавати окремо. Одна із них зараз зберігається в Британському музеї в Лондоні, повідомили в Sotheby’s.

Як повідомляло BitukMedia, запечатаний на заводі iPhone першого покоління продали з аукціону за колосальні $63 356 — у понад 100 разів дорожче за його початкову ціну. Жінка отримала новинку в подарунок у 2007 році, але тоді так і не відкрила його. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі