П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Момент гордості”: популяція тигрів збільшується

Важливо

Чисельність популяції тигрів в Індії склала 3167 особин – свідчить останній перепис. Це більше проти попереднього – 2967. Переписи проводяться кожні чотири роки з використанням фотопасток та комп’ютерних програм для ідентифікації кожної тварини. Прем’єр-міністр Індії назвав збільшення кількості тигрів “моментом гордості”.

Про це розповідає  Phys.

В Індії живе найбільша у світі популяція тигрів. Ці найбільші з усіх котячих колись тинялися по всій Центральній, Східній та Південній Азії. Але за останні 100 років хижак втратив понад 93% свого історичного ареалу і зараз, за даними Міжнародного союзу охорони навколишнього середовища, зберігся лише у розрізнених популяціях 13 країн.

За оцінками індійського перепису, в дикій природі по всій країні зараз мешкає 3167 тигрів. Чисельність популяції зросла порівняно з 2967, зареєстрованими в ході попереднього подібного перепису. За цей період темпи приросту сповільнилися до 7% на рік, порівняно з понад 30% за попередні чотири роки.

В Індії проводять перепис тигрів раз на чотири роки. Це тривале та важке завдання, в якому беруть участь лісники та вчені, які обстежують до пів мільйона квадратних кілометрів, шукаючи сліди перебування смугастих хижаків.

“Наша родина росте”, – сказав прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді на церемонії в місті Майсуру. — Це предмет гордості не тільки для Індії, а й для всього світу”. Моді переконує, що Індії вдалося збільшити їх чисельність завдяки “участі людей” та “культурі охорони природи”. Він наголошує, що Індія є одним з найбезпечніших місць для проживання тигрів.

Фото – Getty Images

Але так було не завжди. Вирубування лісів, браконьєрство і вторгнення людини в середовище диких тварин спустошили популяції тигрів по всій Азії.

В Індії зараз мешкає 75% світової популяції тигрів, і вона є “найбільшою країною у світі, де мешкають тигри”, — каже прем’єр-міністр.

Це серйозний успіх зі збереження популяції тигрів. У 1900 році вважалося, що на планеті мешкає понад 100 тис. тигрів. На момент здобуття незалежності 1947 року в Індії налічувалося близько 40 тис. тигрів. За однією оцінкою, лише з 1875 по 1925 рік в Індії вбили близько 80 тис. тигрів. Спортивне полювання було нестримним – місцеві князі і чиновники вбивали тигрів тисячами, використовуючи зброю, списи, сітки, пастки та отруту. До 1960-х років кількість тигрів різко скоротилася і продовжувала зменшуватись: до 3 700 особин у 2002 році і сягнула рекордно низького рівня в 1 411 особин у 2006 році. Але відтоді чисельність індійських тигрів неухильно зростає.

У 1972 році був запроваджений суворий закон про охорону дикої природи, який фактично забороняв вбивати або відловлювати диких тварин навіть тоді, коли “проблемні тварини” викликали серйозні складнощі. Під тиском глобальних природоохоронних організацій Індія також збільшила інвестиції, щоб залучити на роботу більше лісників і поліпшити захист тварин, розповідає BBC.

У 2010 році чисельність тигрів у всіх країнах становила 3200 особин. Того ж року Індія та 12 інших країн, де мешкають тигри, підписали угоду про спільні дії, які мають призвести до подвоєння чисельності цих великих кішок до 2022 року.

Директор програми дикої природи та довкілля Всесвітнього фонду дикої природи в Індії Дипанкар Госе каже, що збільшення чисельності тигрів “обнадіює”.

Раніше BitukMedia розповідало про те, як “діяльність людини” призводить до вимирання гібонів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі