Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

На Львівщині відреставрують дерев’яний храм XVII ст

Важливо

У селі Ісаї на Львівщині дерев’яний храм XVII століття. Цього року із бюджету виділили понад  3,5 млн грн на завершення робіт, які тривають із 2000 років.

Про це повідомляє Суспільне.

“Всі ікони написані, дуже гарні, між іншим, але вже закопчені, тому що свічками палили колись. Є “Весілля в Кані Галілейські” на хорах, є “Страсна ікона Божої матері”, – розповідає паламар Микола Матківський.

Церкву подубували у 1663 році. За століття вдалося зберегти її іконостас, його перенесли до діючої церкви поряд.

На Львівщині відреставрують церкву XVII століття
Фото: Суспільне

Це був єдиний храм в окрузі, який діяв у радянський час. Аби з ним нічого не сталося, люди чергували біля нього, розповідає завідувачка місцевої бібліотеки Оксана Галишин. Пережив він і Другу світову – на стінах залишились дірки від куль.

Храм унікальний ще тим, що це церква у церкві. Через те, що усі бажаючі не могли помістити, священник служив службу не біля вівтаря, а  у верхній частині — біля входу до храму. Літургії проводили до 2003-го, а потім відправили на реконструкцію.

Також під час реставрації на хорах знайшли труну.

“Є дві легенди. Священник нам сказав, як будували церкву, то тут же будували труну для того, щоб нагадували людям про страшний суд і про вічне. А наші предки розказують, що колись була чума і багато людей помирали, тоді зібралися священники і ніби хворобу спіймали та посадили у труну і після того люди не помирали”, — розповідає Оксана Галишин.

Як повідомляло BitukMedia, y храмі на Волині знайшли ікону XVIII ст. “Тайна вечеря”. Вона більше десяти років пролежала на шафі після того, як колишній настоятель Успенського чоловічого монастиря Павло Лебідь наказав прибрати старовинний іконостас епохи бароко та встановити новий. Решта ікон лежали у підвалі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі