П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Ховали в простирадлах на шафі – у церкві знайшли ікону XVIII ст.

Важливо

У храмі на Волині знайшли ікону XVIII ст. “Тайна вечеря”. Вона більше десяти років пролежала на шафі після того, як колишній настоятель Успенського чоловічого монастиря Павло Лебідь наказав прибрати старовинний іконостас епохи бароко та встановити новий. Решта ікон лежали у підвалі.

Про це повідомляє ТСН.

Старовинні ікони прихистив староста церкви Анатолій. Він разом із вірянами закутав у простирадла, аби не пошкодилася.

“Пішли процеси трошки руйнування, шолушіння, відпадання ґрунту, фарбового шару, тріщина в дошці” – каже реставратор Артем Погрібний. Однак, додає він, ікона збереглася непогано.

Замість історичного іконостасу в Успенському монастирі встановили новий із позолотою, який був характерний для 1990-х. Павло Лебідь вважав, що барочний перебував в аварійному стані.

 “По кутах біля самого іконостаса знаходилися по чотири барельєфи Адама Кисіля, які він повністю самостійно збив. Це практично був своєрідний комплекс, який між собою був чітко поєднаний. Гармонійно. І це дійсно майстерно було зроблено”, – розповідає місцевий краєзнавець Юрій. 

Царські ворота барочного іконостасу Успенського монастирі знайшли у місцевому підвалі через вологість. Але частину з них вдалося відновити.

Як повідомляло BitukMedia, національна бібліотека Іспанії знайшла у своєму архіві раніше невідому п’єсу Фелікса Лопе де Вегі – автора “Собаки на сіні”. Рукопис ідентифікували завдяки нейромережі, яка порівняла 1300 творів з лексиконом 350 драматургів. Висновки ШІ вже підтвердили філологи.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі