Четвер, 9 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Україна та Ісландія підписали спільну декларацію напередодні важливого саміту

Важливо

14 березня на запрошення президента України Володимира Зеленського Україну відвідала прем’єр-міністр Ісландії Катрін Якобсдоттір. У ході зустрічі учасники підписали Спільну декларацію, яка підтримує вступ України до НАТО. Також Ісландія підтвердила підтримку мирного плану президента Зеленського.

Про це на сторінці у Facebook повідомив заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква.

Ісландія активно виступає за повне відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, є співавтором усіх резолюцій Генасамблеї ООН щодо цього. І хоча не має власної армії, активно надає Україні допомогу у сфері розмінування, а також фінансову, гуманітарну і технічну допомогу.

Спільна декларація, яку підписали Зеленський та Якобсдоттір, зафіксувала спільне бачення з усіх ключових питань двостороннього і міжнародного порядку денного. Зокрема, курс України до НАТО та Мирного плану України.

Ісландія стала уже сьомою країною, яка підтвердила право України на оборону та на майбутнє членство в Альянсі у подібній Спільній декларації – після Чехії, Бельгії, Чорногорії, Литви, Польщі, Італії та Латвії.

Особливо важливо, що зустріч президента Зеленського та прем’єрки Якобсдоттір відбулася напередодні 4-го Саміту глав держав та урядів Ради Європи. Він відбудеться 16-17 травня 2023 року в Ісландії.

Раніше BitukMedia повідомляло, що 5 грудня Володимир Зеленський провів відео-конференцію із прем’єр-міністром Чорногорії Дрітаном Абазовичем. За підсумками підписали Спільну декларацію про підтримку євроатлантичної інтеграції України.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі