Субота, 20 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зміни клімату проти кави: улюблений напій може суттєво подорожчати

Важливо

Глобальне потепління ставить під загрозу виробництво кави у всіх країнах, де її вирощують. Улюблений напій людства може перейти в розряд дефіциту і сильно зрости в ціні. Про це заявляють австралійські вчені з агентства CSIRO та Університету Південного Квінсленду.

Про це розповідає Eurekalert.

Автори зосередили увагу на 12 провідних країнах – виробниках кави. Це Бразилія, Перу, Мексика, Уганда, Ефіопія, В’єтнам, Індонезія. На них припадає 90% світового обсягу. Вплив кліматичних факторів оцінювали протягом останніх сорока років – з 1980 до 2020-го.

Інфографіка – Visualcapitalist.com

Останнє десятиліття стало найбільш кліматично небезпечним для вирощування кави. Хоча б тому, що на цей період припали п’ять екстремально спекотних років. Вплив занадто низьких температур вчені також відзначили, але у переважній більшості холод не припадав на вегетаційний період – час росту та розвитку рослин.

Головну небезпеку для кави становить Південне коливання Ель-Ніньо. “Малюком” (іспанською “Ель-Ніньо”) називається тепла течія, що виникає в окремі роки в східній частині Тихого океану та йде від екватора на південь, вздовж Еквадору, Перу та Чилі. Раз на кілька років цей потужний потік теплої води прямує вздовж узбережжя Південної Америки, відтісняючи при цьому холодні води Перуанської течії, багаті на кисень і планктон — основний корм численних риб.

“Подібні “Ель-ніньо” температури поверхні моря в Тихому океані пов’язані зі зменшенням опадів і підвищенням температури в більшості кавових регіонів, а також з просторовим збільшенням кількості теплих і сухих явищ”, – пишуть автори в дослідженні, опублікованому в журналі PLOS Climate.

За прогнозами вчених, потепління у тропіках продовжуватиметься. Це означає, що виробникам кави варто чекати тривалих системних потрясінь, які загрожують неврожаєм, причому не в одній частині Землі, а синхронно у всіх кавових країнах.

Усі провідні країни-виробники кави знаходяться в так званому «Бобовому поясі», який розташований між Тропіком Рака та Тропіком Козерога. Інфографіка – Visualcapitalist.com

Це, у свою чергу, системний ризик для світової торгівлі кавовим зерном та готовим напоєм. Якщо запасів кави з минулих врожаїв виявиться недостатньо, ціни очікувано злетять. Можливо, купити каву вже стане не так просто, як зараз.

Хоча ефект Ель-Ніньо має глобальні наслідки, найменше цей “малюк” впливає на крайній південний схід Бразилії та південний захід Ефіопії. А це основні регіони вирощування арабіки. Є надія, що під час загальної кризи постачальники з цих районів зможуть бодай частково компенсувати скорочення врожаю в інших місцях.

Як розповідало раніше BitukMedia, названо різновид кави, що знижує ризик хвороб серця.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі