П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Врятувати Мальдіви: вчені запропонували островам план захисту

Важливо

Багатьом острівним державам загрожує цілковите зникнення. Все через зміни клімату та, як наслідок, підвищення рівня моря. У новому дослідженні вчені запропонували спосіб, який може захистити Мальдіви і не тільки. Пропозиція має сенс, проте вона неймовірно дорога

Про це розповідає Ecco-Business. 

Мальдіви, острівна держава Південної Азії, вважається особливо вразливою перед кліматичною кризою. Адже понад 80% її суші, що налічує понад тисячу островів, височіє над морем менш ніж на метр. Мальдіви занурюються в океанську безодню дуже швидко. З огляду на те, що вода тут прибуває зі швидкістю 1 см на рік, острови можуть зникнуть під водою вже протягом найближчих 100–200 років.

Дослідники з Університету Східної Англії з’ясували, що для довгострокового захисту Мальдів необхідно збільшити висоту всіх островів до шести і більше метрів над рівнем моря. Зробити це пропонують на рахунок насипання нових островів або нарощування вже існуючих. Тільки таке рішення убезпечить мешканців Мальдів від цунамі та затоплення територій, кажуть вчені. 

Але експерти підрахували, що підйом Мальдів вартуватиме досить дорого — приблизно 8 млн доларів за один квадратний кілометр.

Майкл Оппенгеймер, професор наук про Землю та міжнародні відносини Прінстонського університету, вважає, що витрати на створення штучних островів, ймовірно, будуть непомірно високими, а також цей процес має “очевидний негативний вплив на навколишнє середовище”.

Вчені зазначили, що Мальдіви вже насипали новий острів – Хулхумале. Це зробили за рахунок піску, добутого з морського дна.

Насиплий острів Хулхумале. Фото – Carl Court/Getty

Також автори дослідження додали, що нарощування нових територій має сенс і для інших острівних держав – Маршаллових островів, Тувалу та Кірібаті.

Раніше BitukMedia розповідало про острівну державу, яка переселяється в хмару.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі